Τρυφωνίδης: Η υπομονή των δανειοληπτών, των πολιτών αλλά και η δική μας έχει εξαντληθεί

Προτάσεις Νόμου για Εκποιήσεις

Δηλώσεις του Βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη σχετικά με τις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών.

Έχει συνεχιστεί σήμερα, για άλλη μια φορά η συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών.

Η επαναφορά του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο πριν την εκποίηση, ουσιαστικά προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ Τραπεζών, Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Εταιρειών Διαχείρισης από τη μια, και δανειοληπτών από την άλλη.

Ο ίδιος ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλο αριθμό εκποιήσεων και ότι σε ένα δείγμα, παρόλο που είναι μικρό, από τις υποθέσεις που εξετάζει το Γραφείο του, ένα ποσοστό 43% δεικνύει παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες.

Μάλιστα μίλησε για αποτυχία των διαφόρων σχεδίων της Κυβέρνησης να επιλύσουν το πρόβλημα, και τόνισε την ανάγκη για άλλα μικρά μέτρα που θα πρέπει να δημιουργηθούν, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά μέτρα.

Ακόμα έχει λεχθεί στην Επιτροπή η παραδοχή ότι υπάρχει αποτυχία στη διενέργεια αναδιαρθρώσεων και ότι δεν τηρούνται οι Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αλλά και ο σχετικός Κώδικας ο οποίος αφορά τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
Όμως οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ακουστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια χωρίς να γίνεται κάτι. Έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από όλους, όμως δυστυχώς μένουν όλοι στα λόγια. Η υπομονή των δανειοληπτών, των πολιτών αλλά και η δική μας έχει εξαντληθεί.

Η αναμενόμενη κατάθεση του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, επί της ουσίας μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη κατατεθειμένη σχετική Πρόταση Νόμου. Όμως θα αναμένουμε να δούμε και τις λεπτομέρειες του Νομοσχεδίου πριν τοποθετηθούμε.

Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε, είναι ότι η Πρόταση Νόμου μας που εξετάζουμε σήμερα, δεν βρίσκεται σε αντίθεση με το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο.

Αντίθετα εμείς υποστηρίζουμε ότι συνάδει και συνδυάζεται απόλυτα με το