Υπερκέρδη και Υπεκφυγές…


Με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου την περασμένη εβδομάδα για την επιβολή τέλους επί των απροσδόκητων τραπεζικών εσόδων υλοποιείται η διακηρυγμένη θέση του ΑΚΕΛ.

Τα όσα προσπάθησε να προσάψει ο ΔΗΣΥ περί προεκλογικών σκοπιμοτήτων πέφτουν στο κενό γιατί απλούστατα το θέμα αυτό στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης εδώ και πολλούς μήνες. Έχουν περάσει μάλιστα 2 χρόνια από την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στον τομέα ενέργειας

Και τότε και σήμερα ο ΔΗΣΥ παρελθοντολογεί σε μια προσπάθεια να αποδομήσει την ρεαλιστική και συγκροτημένη πρόταση του ΑΚΕΛ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΔΗΣΥ δεν τοποθετήθηκε, ακόμα και όταν η παρούσα κυβέρνηση άφηνε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το έπραξε αμέσως μετά την πρώτη αντίδραση των διοικήσεων των τραπεζών, ως γνήσιος συνήγορος των τραπεζών.

Είναι σημαντικό παρόλα αυτά να κριθεί η πρόταση, η ουσία και η αναγκαιότητα της και όχι τα συνθήματα. Το ΑΚΕΛ δεν δαιμονοποιεί τα κέρδη και ούτε πολιτεύεται με το σκεπτικό της τιμωρίας των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Αντίθετα, προκρίνει ένα υγιές πλαίσιο όπου η κερδοφορία θα συμβάλει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και στην αύξησης της παραγωγικότητας.

Απέναντι στο πανικό που μεθοδεύεται πριν καλά καλά γίνει συζήτηση, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν τα ακόλουθα σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ:


1.Δεν αφορά τα κέρδη αλλά τα απροσδόκητα έσοδα. Αυτά δηλαδή που προέκυψαν από εξωγενείς παράγοντες που στην προκειμένη ήταν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων. Πρόσθετα έσοδα που προέκυψαν για τις τράπεζες απρόσμενα και ουρανοκατέβατα και όχι ως αποτελέσματα των επιχειρηματικών τους αποφάσεων.
2.Δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα αλλά έκτακτο με διάρκεια δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη συνθήκη εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Αφορά τα απροσδόκητα έσοδα που θα προκύψουν το 2024 κατά το οποίο οι τράπεζες προβλέπεται να μεσουρανήσουν τα κέρδη τους για άλλη μια φορά καθώς και το 2025. Να σημειωθεί ότι μόνο το 1ο τρίμηνο του έτους, μια μόνο τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη €133 εκ. προστιθέμενα στο €1,3 δις του 2023.
3.Ως προς τη μορφή της δεν αποτελεί φοροεισπρακτικό εργαλείο αλλά τέλος ανταπόδοση καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν δεν θα καταλήξουν στο ταμείο του κράτους αλλά σε ένα ειδικό ταμείο στήριξης των δανειοληπτών το οποίο μέσα από διάφορα σχέδια και προγράμματα θα επιδοτεί με στοχευμένο τρόπο την αύξηση του κόστους δανεισμού.
4.Το ύψος του τέλους που προβλέπεται (5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους) λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους που θέτει η ίδια η ΕΚΤ σε σχέση με τον μέγιστο αντίκτυπο που δύναται να επιφέρει η όποια επιβολή τέλους.
5.Προνοείται δικλίδα ασφαλείας έτσι ώστε να αποτρέπονται οι τράπεζες να μετακυλήσουν τον αντίκτυπο της επιβολής του τέλους στους πελάτες τους με την επιβολή προστίμου μέχρι και 150%.
6.Δεν αποτελεί πρωτοτυπία του ΑΚΕΛ αλλά βασίζεται στο παράδειγμα της Ισπανίας που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία. Ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν και άλλα κράτη όπως η Λετονία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία.

Αντί δαιμονοποίησης λοιπόν, θα αναμέναμε συζήτηση επί της ουσίας. Αν μη τι άλλο η πρόταση του ΑΚΕΛ θα επιφέρει περίπου €50 εκ. για κάθε έτος τα οποία θα διοχετευθούν για στήριξη των δανειοληπτών.

Ο ΔΗΣΥ εκτός από το αποστερεί έσοδα από τα κράτος προς όφελος των μεγαλοκατθετών και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων ας στρέψει την προσοχή του στην αναγκαία στήριξη της κοινωνίας που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Βάκης Χαραλάμπους
Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ
Μέλος Τομέα Οικονομίας ΑΚΕΛ