Τρυφωνίδης για ξένους εργάτες που αιτούνται πολιτικό άσυλο: Επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα

Τρυφωνίδης για ξένους εργάτες που αιτούνται πολιτικό άσυλο: Επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος εξέτασε στη σημερινή συνεδρίας της τα «Προβλήματα που δημιουργούνται από τους ξένους εργάτες που αποχωρούν από την εργασία τους και αιτούνται άσυλο».

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1959, οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αιτηθεί πολιτικού ασύλου, γεγονός που εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι οξύνοντας το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο και καταστροφικό να έρχονται αρχικά ως οικονομικοί μετανάστες με κανονικές άδειες εργασίας από μη εμπόλεμες χώρες (όπως Αίγυπτο, Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Ινδία κλπ) και αμέσως να αιτούνται πολιτικό άσυλο.

Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο στον αγροτικό τομέα όπου απασχολείται η πλειοψηφία των ξένων εργατών.

Ενώ οι πλείστες αυτών των αιτήσεων απορρίπτονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, η διαδικασία των εφέσεων τους στο πολιτικό Δικαστήριο παίρνει πολλά χρόνια.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία να δώσουν νομική λύση ούτως ώστε να υπερπηδηθεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο της Σύμβασης της Γενεύης για να διευκολύνουμε τόσο την λειτουργία των Υπηρεσιών του κράτους αλλά και να διαχωρίσουμε και να βοηθήσουμε τους πραγματικούς αιτητές πολιτικούς ασύλου.