Τριβές στις σχέσεις της ΕΕ με ΗΠΑ λόγο NSA

H υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Ευρωπαίων ηγετών από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας, προκαλεί μεγάλες τριβές στις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό φάνηκε στη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.

Με επικεφαλής της Γερμανίας και τη Γαλλία, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να τηρήσουν κοινή στάση έναντι των ΗΠΑ με στόχο την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό που έκαναν απόψε οι Ευρωπαίοι είναι σημαντικό, γιατί όλοι μαζί θα ζητήσουμε εξηγήσεις από την αμερικανική πλευρά, δήλωση ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Η κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία προβλέπει τη σύσταση μια ομάδας, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλα κράτη μέλη, που θα αναλάβει να συζητήσεις με την Ουάσιγκτον τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Θα πρέπει να κάνουμε γρήγορα γιατί οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων πέρα από την παραβίαση προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών,έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και  στην οικονομία, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει.
Στο ανακοινωθέν μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπει, υπαινίχθηκε ότι η «έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ, θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη συνεργασία των δύο πλευρών στη συγκέντρωση πληροφοριών.

Πριν από την έναρξη των εργασιών χθες, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τριμερής συνάντηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων) και των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ, δηλαδή των Προέδρων Χέρμαν Βαν Ρόμπει και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το βασικό συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξέρχεται με μικρά βήματα από την κρίση, κυρίως σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άσκησαν δριμύτατη κριτική στους κ. Μπαρόζο και Βαν Ρόμπει για τις πολιτικές λιτότητας οι οποίες απειλούν να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεργία, ωστόσο υπεραμύνθηκε των πολιτικών λιτότητας επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτές θα είχαμε οδηγηθεί σε κοινωνική καταστροφής.
Πάντως, όλες οι πλευρές, δηλαδή ΕΕ, εργοδότες και εργαζόμενοι τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης το συντομότερο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οδηγώντας σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις στις χώρες του κοινοτικού νότου.

Η τραπεζική ενοποίηση συζητήθηκε χθες το βράδυ στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια σημαντική πρόοδος, δεν αναμένονταν άλλωστε, αφού η Γερμανία που διατυπώνει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις, έχει σήμερα υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Με βάση τη συζήτηση ο Προεδρεύων της Συνόδου Χέρμαν Βαν Ρόμπει θα επιχειρήσει σήμερα την έκδοση πολιτικών κατευθύνσεων μέσω των Συμπερασμάτων της Συνόδου, ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECO-FIN και να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης στην επόμενο Σύνοδο (19-20 Δεκεμβρίου).

Συζητήθηκε επίσης στη Σύνοδο, η κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης, με βάση πρόταση της Κομισιόν που προτρέπει σε πιο ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και τονίζει την ανάγκη επιδοτήσεων για την πρόσληψη προσωπικού, μείωσης της φορολογίας της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, και εξατομικευμένη υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας. Η πρόταση προβλέπει επίσης  την εισαγωγή ενός πίνακα επιδόσεων με δείκτες, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι ανισορροπίες και να λαμβάνονται μέτρα. Οι δείκτες που θα περιλαμβάνει ο πίνακας επιδόσεων είναι: 1)το ποσοστό ανεργίας και η εξέλιξή του, 2) το ποσοστό ανεργίας των νέων, αλλά και των νέων που δεν εργάζονται και δεν παρακολουθούν μαθήματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης,  3) το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών, 4) το ποσοστό φτώχειας, 5) τις ανισότητες.
Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν το θέμα της λαθρομετανάστευσης όπου εννέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων Κύπρου και Ελλάδας, πιέζουν τους εταίρους του βορρά να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους στις χώρες που πλήττονται.