Εκδοση πολεοδομικής άδειας σε τρεις μήνες

Σε τρεις μήνες η Υπηρεσία Πολεοδομίας θα εκδίδει πολεοδομική άδεια, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, τονίζοντας ότι «το κράτος δεν θα είναι εμπόδιο σε όσους θέλουν να προχωρήσουν σε αναπτύξεις”.

Σε δήλωση στο περιθώριο σύσκεψης με τους διαβουλευτές των εμπλεκόμενων κυβερνητικών Τμημάτων και Αρχών για θέματα έκδοσης Πολεοδομικής Αδειας για σκοπούς επίσπευσης της έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι χρόνος πέραν των τριών μηνών επί του παρόντος θα απαιτείται για τις περιπτώσεις που η νομοθεσία προβλέπει την έγκριση από την περιβαλλοντική αρχή.

Ανέφερε πως για να συντομευθεί ο χρόνος και για τις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση από την περιβαλλοντική αρχή είτε θα τροποποιηθεί η νομοθεσία είτε θα γίνει ρύθμιση σε επίπεδο ακολουθούμενων διαδικασιών.

«Με δεδομένη την ανάγκη για αλλαγή ταχυτήτων σε ό,τι αφορά τη δημόσια υπηρεσία και την οφειλόμενη εξυπηρέτηση προς τον πολίτη, ως επίσης και την ανάγκη για ενθάρρυνση αναπτύξεων, το Υπουργείο Εσωτερικών και δη Πολεοδομία, ανέλαβε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε πέραν των 30 διαβουλευτών, οι οποίοι έχουν σχέση με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας», ανέφερε.

Εξήγησε ότι οι 30 αυτοί εμπλεκόμενοι διαβουλεύονται με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας.

Αφού επεσήμανε ότι ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι η έκδοση πολεοδομικής άδειας είναι αρμοδιότητα μίας μόνο υπηρεσίας, εξήγησε ότι αρμοδιότητα  έχουν 30 τόσα  τμήματα.

Πρόσθεσε ότι «εκείνο που επιχειρούμε σήμερα και θα γίνει είναι όλα αυτά τα τμήματα σε συνεργασία τους ιδιώτες  μελετητές να φέρουν τα πράγματα στο σημείο που ο χρόνος για την έκδοση πολεοδομικής άδειας να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες».

Ερωτηθείς εάν απαιτείται να συνεχίσουν να εμπλέκονται 30 τμήματα στη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας ή εάν αυτός ο αριθμός μπορεί να περιοριστεί, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μπορεί να περιοριστούν σε ολιγότερα.

Πρόσθεσε ότι από τη διαβούλευση που άρχισε θα διαφανεί και ο αριθμός των τμημάτων που απαιτείται να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι ανάγκη δύο τμήματα να ασχολούνται με το ίδιο θέμα.

Ο στόχος είναι με την εμπλοκή των ιδιωτών μελετητών η σύντμηση του χρόνου, ανέφερε σημειώνοντας ότι μέρος της ευθύνης για το χρόνο της διαδικασίας υπάρχει και στους ιδιώτες μελετητές.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι «πλην ορισμένων εξαιρέσεων μεγάλων αναπτύξεων στις οποίες εμπλέκεται η υπηρεσία περιβάλλοντος, η οποία χρειάζεται περισσότερο των τριών μηνών χρόνο, ο στόχος των τριών μηνών ισχύει από σήμερα.

Είπε ακόμα πως είτε μέσα από την αλλαγή της νομοθεσίας, είτε μέσα από αλλαγή των διαδικασιών στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος ο χρόνος των τριών μηνών είναι εφικτός.

Εξήγησε περαιτέρω ότι ο στόχος είναι όλα τα αρμόδια τμήματα εντός δύο μηνών να παραδίδουν το φάκελο της αίτησης στην Πολεοδομία, η οποία θα έχει ένα μήνα για να εκδώσει την άδεια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον για έκδοση νέων αδειών, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διευκολύνει εκείνους που επιθυμούν να προβούν σε αναπτύξεις, είτε είναι ημεδαποί είτε είναι αλλοδαποί.
Επανέλαβε ότι το κράτος σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ή ανασταλτικό παράγοντα σε όσους προτίθενται να προχωρήσουν σε αναπτύξεις, είτε η ανάπτυξη αφορά μια κατοικία, είτε η ανάπτυξη αφορά ένα ξενοδοχείο ή ένα πολύ μεγάλο έργο.

«Δεν θα είναι εμπόδιο το κράτος», επανατόνισε καταλήγοντας.