Τρίτη διαθέσιμα τα έντυπα αιτήσεων για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα

Από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, θα είναι διαθέσιμα τα έντυπα αιτήσεων για Παροχή Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα για το 2014 όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι για σκοπούς παροχής του επιδόματος για το 2014, ισχύει το όριο φτώχειας και οι πρόνοιες του Σχεδίου ως ίσχυσαν πέρσι, με τη διαφορά ότι για φέτος θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα και οι συντάξεις για το 2013.
Ως εκ τούτου, δικαιούχοι είναι νοικοκυριά συνταξιούχων με εισόδημα, κατά το 2013, κάτω από το όριο φτώχειας, το οποίο αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού,π.χ. για μονήρες νοικοκυριό είναι €10.324 και για νοικοκυριό δύο ατόμων €15.486.

Για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους αποκτήσουν δικαίωμα σε σύνταξη εντός του 2014, θα ισχύουν τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μόνο:
– Όσοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια και δεν έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2013.
– Όσοι έχουν εισοδήματα το 2013 από αδήλωτη εργασία ή άλλες πηγές π.χ. ενοίκια, σύνταξη εξωτερικού, σύνταξη από Επαγγελματικό Σχέδιο στην Κύπρο, τόκους/μερίσματα, και Κ.Ο.Α.Π., μαζί με τις σχετικές βεβαιώσεις.
– Οι νέοι συνταξιούχοι, δηλαδή αυτοί που αποκτούν σύνταξη εντός του 1ου εξαμήνου του 2014. Είναι απαραίτητες οι βεβαιώσεις εργοδότη με τις ακάθαρτες αποδοχές ή αναλυτική κατάσταση Αποδοχών Ασφαλιστικού λογαριασμού από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
Διευκρινίζεται ότι δεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι λαμβάνουν ήδη το επίδομα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα, πλην αυτών που είναι δηλωμένα στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Για κάθε νοικοκυριό συνταξιούχων υποβάλλεται μόνο μία αίτηση και η τελευταία ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η 30η Απριλίου 2014.
Τα έντυπα αιτήσεων θα διατίθενται από την Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών, το Γραφείο Εξυπηρέτησης στο κτίριο του Υπουργείο Οικονομικών, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.mof.gov.cy).

Συμπληρωματικά η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων πληροφορεί το κοινό ότι συνεχίζεται η παροχή του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους συνταξιούχους του Σχεδίου. Το Φεβρουάριο καταβλήθηκε το επίδομα σ΄ αυτούς που πήραν επίδομα τον Ιανουάριο και άλλους αιτητές των οποίων οι αιτήσεις εξετάστηκαν μέχρι 7/2/2014 και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Σημειώνεται ότι το ισχύον Σχέδιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι την ημερομηνία έναρξης της νέας νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα ορισθεί και ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.