Οι συντεχνίες της Cyta κάνουν λόγο για σωρεία προσφυγών στο τροποποιημένο νομοσχέδιο

Οι συντεχνίες της Cyta, ανέφεραν ότι εάν το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις ψηφιστεί από τη Βουλή “χωρίς να επέλθουν σ’ αυτό κάποιες απαραίτητες διορθώσεις” υπάρχει κίνδυνος το κράτος να βρεθεί στη θέση να πρέπει να διαχειριστεί σωρεία προσφυγών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, “γεγονός το οποίο θα φέρει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους από τη διαδικασία αυτή”.

Σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον ΥΠΟΙΚ, τον Γενικό Εισαγγελέα, τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και το ΔΣ της Cyta, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι μελέτησαν χθες βράδυ το τροποποιημένο νομοσχέδιο με τους νομικούς τους συμβούλους και διαπίστωσαν ότι αυτό “εξακολουθεί να περιέχει πρόνοιες, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά τρόπο που να παραβιάζεται η συνταγματική νομιμότητα”.

Στην επιστολή οι συντεχνίες ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ (ΠΟΑΣ), ΑΣΕΤ-Cyta (ΠΟΑΣ) και ΣΕΠ-ΑΤΗΚ παραθέτουν τις ελάχιστες αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στο νομοσχέδιο ώστε να περιοριστεί ο πιο πάνω κίνδυνος και επισυνάπτουν ως τεκμηρίωση των θέσεών τους σχετική γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Κρίτωνα Τορναρίτη, γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, σχολιασμό της γνωμάτευσης του νυν Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη από το νομικό τους σύμβουλο, Ανδρέα Δημητρίου.

Στην προτεινόμενη τροπολογία από τις συντεχνίες της Cyta αναφέρεται:

Η παράγραφος (α) του άρθρου 5 αντικαθίσταται από τις ακόλουθες δύο νέες παραγράφους (α) και (β). Οι υπόλοιπες παράγραφοι του Άρθρου 5 αναριθμούνται.

(α) Διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για κάθε θέμα που αφορά στους εργαζομένους στους φορείς που υπόκεινται σε αποκρατικοποίηση.

(β) Διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε δημόσια υπηρεσία όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 122 του Συντάγματος, περιλαμβανομένων της διασφάλισης της συνέχισης της εργασίας, της συνταξιοδότησης, των ωφελημάτων και των δικαιωμάτων εκπροσώπησης αυτών σε περίπτωση κατάργησης μόνιμης θέσης εργαζομένου σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση.