Το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν την επιστολή με ημερομηνία 8 Απριλίου 2016 σε σχέση με το επίδομα που λαμβάνουν, για τα ακόλουθα:

(α) Η υπό αναφορά επιστολή, δεν αναφέρεται με οποιοδήποτε τρόπο σε τερματισμό της παροχής του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου. Σκοπός της επιστολής είναι η ενημέρωση των δικαιούχων ότι μέρος του ποσού που τους παραχωρήθηκε το 2015 αποτελεί υπερπληρωμή και θα ανακτηθεί σταδιακά. Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, στον υπολογισμό του ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος (του προηγούμενου έτους) για παραχώρηση του επιδόματος το 2015, συνυπολογίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι τόκοι από καταθέσεις του 2014, οι οποίοι λήφθηκαν από Τραπεζικό/ά Ίδρυμα/τα, με βάση σχετική εξουσιοδότησή των αιτητών. Από τον συνυπολογισμό αυτό, διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι που έλαβαν τη συγκεκριμένη επιστολή ενέπιπταν σε υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων, με αποτέλεσμα να δικαιούνταν ποσό μικρότερο από αυτό που λάμβαναν, ως μηνιαίο επίδομα κατά το 2015.

(β) Η διαφοράτου ποσού που παραχωρήθηκε ως επίδομα για το σύνολο του 2015, από το ποσό επιδόματος που διαπιστώθηκε ότι θα δικαιούνταν οι αιτητές μετά το συνυπολογισμό των τόκων από καταθέσεις για το 2014, θεωρείται ως υπερπληρωμή και θα αποκόπτεται από το μηνιαίο επίδομα που δικαιούνται.

(γ) Επιπρόσθετα,σημειώνεται ότι, για διευκόλυνση των επηρεαζόμενων χαμηλοσυνταξιούχων, η προθεσμία για την υποβολή οποιωνδήποτε τεκμηριωμένων με συγκεκριμένα έγγραφα παραστάσεων, σε σχέση με την απόφαση που περιγράφεται στην ανωτέρω επιστολή, επεκτείνεται μέχρι τις 8 Ιουνίου 2016.

(δ) Γιασκοπούς ορθής ενημέρωσης και αποφυγής οποιασδήποτε περαιτέρω σύγχυσης, σημειώνεται ότι από το 2009 που άρχισε η εφαρμογή του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα μέχρι σήμερα, δεν έχει διαφοροποιηθεί οποιοδήποτε από τα κριτήρια και προϋποθέσεις του Σχεδίου. Απλά σήμερα, γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σεσχέση με το περιεχόμενο των αιτήσεων που υποβάλλονται.