Χάσικος: Προετοιμασία μνημονίου για την οπλοκατοχή

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, σύσκεψης Υπουργικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με θέμα την οπλοκατοχή από πρόσωπα που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά, με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Υγείας, καθώς και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ:

«Η σημερινή συνεδρία είναι η τρίτη στη σειρά και έχει να κάνει με την προετοιμασία μνημονίου το οποίο θα εμπεριέχει τις ενέργειες, που έχουν σχέση με το χειρισμό προσώπων τα οποία παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά και είναι κάτοχοι όπλων. Σήμερα, ολοκληρώσαμε ουσιαστικά το μνημόνιο. Υπολείπονται κάποιες διασαφηνίσεις και μια τροποποίηση της Νομοθεσίας σε σχέση με την κατοχή πυροβόλων όπλων. Όλα αυτά, θα αποτελέσουν το εγχειρίδιο με το οποίο θα λειτουργεί η Κυβέρνηση, η Δημόσια Υπηρεσία και τα Υπουργεία γενικότερα, σε σχέση με την οπλοκατοχή από πρόσωπα πουπαρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει κατάλογος αυτών των ατόμων, ο κ. Υπουργός είπε:

«Μιλούμε για ολόκληρο μνημόνιο. Ξεκινά από τον εντοπισμό αυτών των ατόμων που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά μέσα από πληροφορίες που έρχονται από άτομα/λειτουργούς του δημοσίου που διαχειρίζονται θέματα ψυχικής υγείας και/ή από λειτουργούς που έχουν επαφή με οικογένειες μέσα στις οποίες εντοπίζονται τέτοιου είδους προβλήματα. Έχει να κάνει, επίσης, και με το μητρώο της Αστυνομίας όπου είναι καταγεγραμμένοι όσοι δεν θα έπρεπε να έχουν όπλο, όπως για παράδειγμα άτομα που έχουν καταδικαστεί για ληστεία, ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα του ποινικού κώδικα. Στo πλαίσιo της συνεργασίας όπως καθορίζεται και μέσα από το μνημόνιο, αυτή η πληροφόρηση θα δίδεται και στην Εθνική Φρουρά και στην Υπηρεσία Θήρας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πάταξη αυτού του φαινομένου, ανθρώπων με βίαιη συμπεριφορά που έχουν στην κατοχή τους (και μπορεί να χρησιμοποιήσουν) όπλο».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σε σχέση με χθεσινό περιστατικό αυτοκτονίας με χρήσηστρατιωτικού τυφεκίου ( G 3),πόσο πιο αυστηρά θα είναι τώρα τα πράγματα, ο κ. Χάσικος είπε:

«(Τα πράγματα) θα είναι πιο αυστηρά, με την έννοια της παρακολούθησης αυτών των ανθρώπων. Στη βάση της εφαρμογής αυτού του μνημονίου, τα τελευταία δυόμιση χρόνια και προτού ακόμα ολοκληρωθεί, είχαμε αποτελέσματα σε επίπεδο πρόληψης. Δηλαδή, οι Υπηρεσίες, αφαίρεσαν από κατόχους όπλα, μέσα από αυτόν το μηχανισμό. Άρα, ήδη, υπάρχουν αποτελέσματα. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι τα όπλα που κατέχουν οι πολίτες είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες. Μόνο τα κυνηγετικά είναι 80.000. Έχουμε πάρει όπλα και από κυνηγούς. Αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί συνεχώς, θα υπάρχει ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Όλα τα Υπουργεία που είδατε σήμερα εδώ, στη σύσκεψη, είναι εμπλεκόμενα: Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Άμυνας, Εργασίας. Ουσιαστικά, εγκαθιδρύεται επιτροπή παρακολούθησης. Το κάθε Υπουργείο θα δηλώσει το δικό του σύνδεσμο, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αυτό το μνημόνιο, ότι λειτουργεί και ότι δεν είναι κάτι που παραμένει στα χαρτιά».