Το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμών

Ένα «φιλόδοξο» σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, που βασίζεται σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος, έχουν ετοιμάσει και ανακοινώσει οι σύμβουλοι της εταιρείας Air France / ΚLM Consulting . Μια σειρά μέτρων που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των συμβούλων, θα «μεταμορφώσουν» τον χρεωμένο σήμερα εθνικό αερομεταφορέα σε  μια υγιή εταιρεία με πλεόνασμα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.  Μια προοπτική που δεν έπεισε ούτε το ΔΣ  της εταιρείας

που εκτιμά ότι «μερικές από τις υποθέσεις του σχεδίου που αφορούν την αύξηση των εσόδων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια ενδέχεται να είναι υπεραισιόδοξες».

Ωραία σχέδια, εκτός πραγματικότητας !!!

Η πτήση στην «εικονική» πραγματικότητα των ΚΑ, ξεκινά με την αποδέσμευση από το επίσης χρεωμένο κρατικό προϋπολογισμό
του ποσού των 16,33 εκατο ευρών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Το δεύτερο «πακέτο» μέσα στο 2012 που ζητά η εταιρεία μετά τα 15 εκατ, που έχουν ήδη καταβληθεί στις αρχές του χρόνου.  Και όπως αναφέρεται στην επίσημη έκθεση, όχι και τα τελευταία καθώς «η συνολική αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται, αντιστοιχεί
στο κράτος συνολικά σε  €73 εκ ευρώ» .

Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία του μνημονίου θα δώσει εκτός από τα 16,33 εκ άμεσα και άλλα 42 εκ, για να σώσει τις Κυπριακές Αερογραμμές!

Και για αυτό το σχέδιο, το υπουργείο οικονομικών ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την  Βουλή, να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση των χρημάτων.

Το δεύτερο σχέδιο των συμβούλων, είναι η απόλυση 407 υπαλλήλων της εταιρείας στο άμεσο μέλλον (έχουν προηγηθεί άλλες 150 στις αρχές του χρόνου)  ώστε το προσωπικό από 1030 άτομα να φτάσει τα 623. Απολύσεις από τις οποίες η εταιρεία θα μειώσει την υπάρχουσα ζημιά κατά 4, 3εκ ευρώ σε ένα χρόνο.

Το ερώτημα ωστόσο είναι πόσο θα της στοιχίσουν οι «χαριστικές» αποζημιώσεις που σκοπεύει να δώσει, ως κίνητρα για να «εξευμενίσει τις συντεχνίες των υπαλλήλων που απειλούν με δραστικά μέτρα», δηλαδή συνεχιζόμενες απεργίες. Το κόστος των απεργιών άραγε το υπολόγισαν οι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι της  Air France / ΚLM Consulting;

Για το ποσό αυτό των «χαριστικών αποζημιώσεων το υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Βάσο Σιαρλή να διαπραγματευτεί με τις συντεχνίες,με την προϋπόθεση ότι  το ύψος τους δεν θα υπερβαίνει το 50% των κανονικών αποζημιώσεων που πληρώνονται από το Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού.

Το πιο «ενδιαφέρον» αλλά και πιο «μπερδεμένο» σημείο ωστόσο, αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας καθώς εκτός απ τα  16,3 εκ του κράτους, χρειάζονται και άλλα 45 εκ τα οποία υπολογίζουν ότι θα συγκεντρώσουν από ιδιώτες.

Και το ερώτημα είναι «ποιος ιδιώτης θα δεχθεί να βάλει επιπλέον χρήματα σε μια χρεωμένη εταιρεία που δεν πρόκειται να του αποδώσει κέρδη;»

Μάλιστα, στην επίσημη επιστολή που εστάλη στην Κυπριακή Βουλή, ο πρόεδρος του δ.σ. των Κ.Α. Σταύρος Σταύρου, αναφερόμενος στην «εκδήλωση συμμετοχής υφιστάμενων ιδιωτών μετόχων ή άλλων ιδιωτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας» εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «με τα μέτρα που έχουμε πάρει η αύξηση του κεφαλαίου της τάξεως των €45 εκατ. θα είναι επιτυχής».

Για να διευκρινίσει στη συνέχεια, πως μέχρι στιγμής υπάρχει ενδιαφέρον μόνο «από ένα υφιστάμενο ιδιώτη μέτοχο που κατέχει το 4,27% των μετοχών»!  Για το υπόλοιπο 95, 73% κ Σταύρου, υπάρχει αντίστοιχη επιστολή;

Το πιο σίγουρο σημείο της έκθεσης των συμβούλων, που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι η προβλεπόμενη μείωση του προσωπικού, οι μειώσεις μισθών και η καθιέρωση νέου ωραρίου.

Για τους μισθούς αναφέρεται ότι «στοχεύετε η προσαρμογή της μισθοδοσίας στα επίπεδα του ανταγωνισμού με σημαντικές μειώσεις των μισθών του πτητικού προσωπικού και των υπαλλήλων των υπόλοιπων τμημάτων και εισαγωγή σχεδίου κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας και αναπροσαρμογή της μισθοδοσίας βάση προσόντων, απόδοσης και ευθυνών».

Επίσης, «προνοείται η απάλειψη από τις συλλογικές συμβάσεις «αναχρονιστικών στρεβλώσεων και αγκυλώσεων» χωρίς να αναφέρονται περαιτέρω διευκρινήσεις…

“Καλώς ήρθατε σε μία ακόμη πτήση των ΚΑ…”