Το πρόγραμμά του για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης

Το πρόγραμμά του για τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την πάταξη του πελατειακού κράτους, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε συγκέντρωση εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.

Σε καμία περίπτωση, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, η μεταρρύθμιση δεν αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των εργαζομένων ,αλλά είναι προς όφελος των δημόσιων υπαλλήλων και κάλεσε όλους να συστρατευθούν στην προσπάθεια.

Η μεταρρύθμιση θα αφορά μεταξύ άλλων:
• Εφαρμογή, σε ευρεία κλίμακα, του θεσμού της εναλλαξιμότητας.
• Συνένωση αρμοδιοτήτων και συγχωνεύσεις των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα
• Μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και την απλοποίηση των διαδικασιών στις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο.
• Ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα. «Αυτό –είπε- θα κάνει την δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων ευκολότερη ενώ η Δημόσια Υπηρεσία θα μπορεί να  παρέχει καλύτερες, αποτελεσματικότερες ως προς το κόστος, διαφανείς και ασφαλείς υπηρεσίες προς το προσωπικό της, τις διοικήσεις με τις οποίες συνεργάζεται, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
• Ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης που θα αναγνωρίζει και ανταμείβει την αποδεδειγμένη ικανότητα και απόδοση.

«Θέλω να δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Η εναλλαξιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων θα εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνεται η ευχέρεια στους εργαζόμενους να μπορούν να επιλέγουν τα τμήματα στα οποία επιθυμούν να υπηρετήσουν και να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Θα μπορούν οι ίδιοι να αιτούνται εκεί που πιστεύουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τις γνώσεις, την πείρα και την δυναμική τους», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σκοπός του, είπε, να μελετηθούν και άλλες εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις, όπως:
1. Καθιέρωση της δια βίου μάθησης και θεσμοθέτηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και πολυγλωσσίας.
2. Μεγαλύτερη ευελιξία για άδεια άνευ απολαβών ή μερική απασχόληση αν οι εργαζόμενοι το επιθυμούν.
3. Θεσμοθέτηση της ευχέρειας των Δημοσίων Υπαλλήλων να εργάζονται στα θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η χώρα με τους λιγότερους Εθνικούς Εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
4. Μείωση της υπό δοκιμής περιόδου.

Θα πρέπει επίσης, το κράτος να προχωρήσει σε ένα σύστημα ποιοτικής ασφάλισης υγείας που θα καλύπτει όλο τον Δημόσιο Τομέα, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ποτέ δεν λαϊκίσαμε και αναγνωρίζουμε την ανάγκη μείωσης του κρατικού μισθολογίου». Αλλά, «χωρίς να στοχοποιείται ο δημόσιος υπάλληλος. Ουδέποτε υποστηρίξαμε τις μειώσεις μισθών. Ουδέποτε υποστηρίξαμε τις απολύσεις οποιουδήποτε δημόσιου υπαλλήλου. Αντίθετα η θέση μας ήταν και παραμένει διαχρονικά συνεπής. Η μείωση του κρατικού μισθολογίου πρέπει να προέλθει μέσω της αυστηρής θεσμοθέτησης της σχέσης αφυπηρετήσεων – προσλήψεων και όχι μέσω της μείωσης μισθών. Αυτό λέγαμε για χρόνια. Αν οι δικές μας προτάσεις γίνονταν αποδεκτές δεν θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση», είπε. «Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Ο κ, Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι ουδέποτε μίλησε για ιδιωτικοποιήσεις .  «Έχουμε ως παράταξη μια θέση αρχής για την μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίηση κάποιων οργανισμών του δημοσίου με την μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών να παραμένει στον έλεγχο του κράτους. Αλλά και σημαντικός αριθμός να διατίθεται είτε δωρεάν είτε με ελκυστικούς και προνομιακούς όρους στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Τόνισε, ωστόσο πως ούτε καν αυτή η θέση αρχής δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή προτεραιότητα και δεν περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα που έχουμε από κοινού καταρτίσει με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Και κατέληξε τονίζοντας:
«Κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως στο Μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ έχει συμφωνήσει με την Τρόικα περιλαμβάνεται ξεκάθαρη αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις».