Το μοντέλο Μασούρα για τα Βαρώσια επανατοποθετεί το Κυπριακό

Σεβασμός στα Ψηφίσματα των Η.Ε., Συνολική διευθέτηση και Πρότυπο πράσινης πόλης

Η πρόταση του στελέχους του Κινήματος Οικολόγων, Ανδρέα Μασούρα, για την Αμμόχωστο θέτει το ζήτημα της φιλοσοφίας του Κυπριακού στο τραπέζι, αφού μέσα από δύο βασικούς άξονες επανατοποθετεί ,στην ουσία, το Κυπριακό πρόβλημα στην αρχική του βάση, δηλαδή στην λογική της εισβολής και της κατοχής.

Το μοντέλο Μασούρα στηρίζεται πάνω σε δύο βασικές παραμέτρους:

1ον: Επιστροφή στον σεβασμό και στην διεκδίκηση των σχετικών ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα στα ψηφίσματα 550 και 789 αλλά και στην Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου των 10 Σημείων του 1979.

2ον: Το ζήτημα των Βαροσίων να αποτελέσει πλαίσιο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, στην βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, και όχι πρότυπο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η μετέπειτα φιλοσοφία επίλυσης.

Η πρόταση Μασούρα κάνει λόγο επίσης για διεθνή εκστρατεία καταγγελίας της Τουρκίας για την παραβίαση των συμφωνηθέντων.

Με σημερινή του ηλεκτρονική παρέμβαση ο κ. Μασούρας Θεωρεί ότι “Αμμοχωστοποίηση” του Κυπριακού – με τον τρόπο που προωθείται – συνεπάγεται επαναφορά σχεδίου τύπου Ανάν και μάλιστα με δυσβάστακτους οικονομικούς όρους εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Ένα σημαντικό στοιχείο της πρότασης αποτελεί η ιδέα για την ανάπτυξη των Βαρωσίων ως πρότυπο πράσινης και λειτουργικής πόλης, η οποία να σέβεται τον ιστορικό και πολιτισμικό της χαρακτήρα αλλά και αποτελώντας οικονομικό πνεύμονα για τον τόπο.