Επικρίσεις Ταλάτ προς Αναστασιάδη για το διορισμό Μαυρογιάννη

Με τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το Κυπριακό θα μείνει σε εκκρεμότητα, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας πως ο διορισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι «χάος εννοιών».

«Και εμείς έχουμε ειδικό αντιπρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο θα εκπέσει το επίπεδο των συνομιλιών», είπε. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ερωτηθείς τί περιμένει τον Οκτώβριο που θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, επέκρινε και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο – όπως είπε – ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αντίκρισε θετικά τον διορισμό Μαυρογιάννη. «Αυτή η δουλειά θα συνεχίσει για άλλα 40 χρόνια».

Όσον αφορά το σενάριο για ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή λόγω του φυσικού αερίου που θα έχει μια διασύνδεση με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ταλάτ είπε πως για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ομπρέλα του ΝΑΤΟ, σημαίνει πως η Κύπρος πρέπει να γίνει μέλος του. Προσθέτοντας ότι προβλέπεται και μια στρατιωτική προστασία της ΕΕ, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ ανέφερε ότι είναι προϋπόθεση αυτόν τον ρόλο να μπορεί να τον διαχειριστεί το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τον επικείμενο σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε και πάλι την άποψη ότι, εάν λεχθεί ότι η μοναδική επιλογή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είναι να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, τότε το ΡΤΚ δεν θα έχει τη δυνατότητα συνδιαλλαγής με το ΔΚ. Αυτή τη στιγμή, είπε, υπάρχουν δύο επιλογές οι οποίες πρέπει να αντικρίζονται ισότιμα.

Το ΔΚ και το ΚΕΕ, πρόσθεσε, έχουν την ίδια νοοτροπία, διερωτώμενος ποια είναι η διαφορά εάν «συγκυβέρνηση» θα είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα βασικό «κυβερνητικό» πρόγραμμα. Απέρριψε ότι αυτό είναι μια άποψη που έχει επιβληθεί από την Άγκυρα, λέγοντας πως το ΔΚ είναι υπό τον έλεγχο του Ντερβίς Έρογλου. Κληθείς να σχολιάσει ότι υποστηρίζει τη συνεργασία ΡΤΚ-ΚΕΕ για να γίνει ο ίδιος και πάλι «πρόεδρος», ο κ. Ταλάτ διερωτήθηκε εάν αυτοί που επικρίνουν την πρότασή του αυτή είναι ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι από την «προεδρία» του Έρογλου.

Όσον αφορά την ηχητική διαρροή συνομιλίας που είχε όταν ήταν «πρόεδρος» με τον σύμβουλό του τότε και τον «υπουργό δημοσιονομικών» για την οικονομία του ψευδοκράτους, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε για «μαφιόζικη συνομωσία» και πως η καταγραφή της συνομιλίας έγινε έναντι χρηματικής δωροδοκίας, αλλά δεν ανέφερε ονόματα. Για το θέμα, σημείωσε, είχε συνάντηση με τον «αστυνομικό διευθυντή» και τον «γενικό εισαγγελέα», όπου πληροφορήθηκε ότι η καταγραφή συνομιλίας και η δημοσιοποίησή της δεν είναι αδίκημα σύμφωνα με τη νομοθεσία του ψευδοκράτους.

Πρέπει, είπε, να γίνει αλλαγή αυτού του πεπαλαιωμένου «νόμου», για να σημειώσει πως μετά από αυτή την εξέλιξη δεν καταχώρησε υπόθεση στο «δικαστήριο». Διέψευσε τέλος τις πληροφορίες ότι άσκησε πίεση για να μην δημοσιευθεί το ηχητικό ντοκουμέντο, λέγοντας πως η όλη υπόθεση θυμίζει «ψυχρό πόλεμο της μαφίας».