Α. Αγγελίδης: Η Αστυνομία τηρεί τις διαδικασίες όσον αφορά τις οικιακές βοηθούς

Η Αστυνομία τηρεί τις διαδικασίες που υπάρχει στις περιπτώσεις καταγγελιών για οικιακές βοηθούς που εγκατέλειψαν τον εργοδότη τους, ανέφερε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης.

Ερωτηθείς για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Αστυνομία σε περίπτωση που οικιακές βοηθοί εγκαταλείψουν το χώρο εργοδότησής τους, ο κ. Αγγελίδης είπε οι καταγγελίες αυτές γίνονται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

«Όταν εγκαταλείψουν την εργασία τους γίνονται σχετικές ενέργειες πάντοτε για εντοπισμό των οικιακών βοηθών. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται, ενημερώνεται το Τμήμα Μετανάστευσης και ανάλογα με τα περιστατικά υπάρχει πιθανότητα όταν κάποια οικιακή βοηθός εγκαταλείψει το χώρο εργασίας να προχωρήσει και στην απέλασή της. Υπάρχουν κατά καιρούς κάποιες καταγγελίες στην Αστυνομία, η οποία τηρεί τις διαδικασίες που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Όταν μία οικιακή βοηθός, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, εργάζεται σε κάποιον εργοδότη και εντοπιστεί χωρίς την σχετική άδεια ή την έγκριση να εργάζεται σε κάποιο άλλο εργοδότη, σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν ευθύνες και του νυν εργοδότη κατά πόσο είχε ενημερώσει την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για να εξασφαλίσει τις ανάλογες άδειες.

«Ανάλογα με τις περιστάσεις, εμείς διερευνούμε τις καταγγελίες που υπάρχουν και κατά καιρούς γίνονται στοχευμένες επιχειρήσεις και εκστρατείες ανάλογα με τις πληροφορίες που έχουμε, έτσι ώστε να δούμε αν τηρούνται οι διαδικασίες αυτές και ο νόμος όσον αφορά τους αλλοδαπούς”, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως αν εγκαταλείψει μια οικιακή βοηθός ή κάποιος αλλοδαπός τον εργοδότη του – χωρίς να ενημερωθεί η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και στη συνέχεια ο Λειτουργός Μετανάστευσης – υπάρχουν συγκεκριμένα αδικήματα, διότι από την στιγμή που είναι εργοδοτουμένος σε κάποιον εργοδότη δεν θα μπορεί να εργάζεται σε κάποιον άλλο χωρίς να υπάρχει άδεια.

Στις περιπτώσεις που κάποιος εργοδοτήσει αλλοδαπό, ο οποίος βρίσκεται παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρείται πιο σοβαρό από την στιγμή που δεν έχει άδεια και παραβιάζει τους όρους εργασίας του, κατέληξε