Το μεγάλο “στοίχημα”:Βιωσιμότητα χρέους-απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών

Σε δύο κλιμάκια έχει χωριστεί η το πολυμελές επιτελείο της τρόικας. Το ένα θα εγκατασταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τις διαβουλεύσεις που  αφορούν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το δεύτερο κλιμάκιο θα βρίσκεται  στην Κεντρική Τράπεζα για τα θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη διαφάνεια και την εποπτεία.

Προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον υπό διαμόρφωση μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκρίνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σταδιακά, με μερική και άμεση ενίσχυσή τους  και καταβολή των επόμενων δόσεων  μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, με προοπτική απευθείας εκταμίευσης τους από τον νέο μηχανισμό (ESM).

Σε αρκετά, πάντως, από τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η εμμονή που εμφανίζει η τρόικα για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, θα επιδιωχθούν συμβιβαστικές λύσεις που θα ικανοποιούν σε κάποιο βαθμό και τις δύο πλευρές.

Οι διαβουλεύσεις θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη όλο το σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείεται να συμμετέχει προσωπικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Όπως επισημάνθηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι  η προώθηση των μέχρι στιγμής συζητήσεων σε θέματα πολιτικής. «Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διαθρωτικής φύσεως ζητήματα, το μακροοικονομικό πλαίσιο, καθώς και θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος»  και προστίθεται ότι  κατά την τρίτη επίσκεψη της Τρόικας, “θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τελικό στόχο την επίτευξη συγκλίσεων”.

 

.