“Βούλιαξε” απο διαδηλωτές η Αργεντινή

Ως μια απο τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας χαρακτηρίζονται οι συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα χθες στην Αργεντινή, με εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών να κατηγορούν την κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την διαφθορά, την ανεργία και την εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο, την ίδια ώρα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν απο Αργεντινούς στην Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Τορόντο, το Μαιάμι και το Λονδίνο, ενώ οι διαδηλωτές φαίνεται πως οργανώθηκαν μέσω του διαδικτύου.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στα μεσαία στρώματα διαμαρτυρόμενοι έντονα για την απουσία οικονομικής ανάπτυξης,την αύξηση της ανεργίας, καθώς και για τους περιορισμούς στην αγορά συναλλάγματος που εφαρμόστηκαν τον περασμένο χρόνο και είχαν ως επακόλουθο την αδυναμία μετατροπής των πέσος- τα οποία υποτιμώνται συνεχώς-τους σε δολάρια.

“Δεν υπάρχει πραγματική δουλειά, οι άνθρωποι που ζουν στις συνοικίες έξω από τους Μπουένος Άιρες δεν καταφέρνουν να βγουν από τη φτώχεια», δήλωσε 65χρονη διαδηλώτρια. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 12%, αλλά στην πραγματικότητα τοποθετείται στο 25% , σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να πέσει τουλάχιστον στο 4% φέτος.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί με κυρώσεις την Αργεντινή, εάν πετύχει πραγματική οικονομική ανάπτυξη και δεν αναπτύξει αξιόπιστα στοιχεία για τον πληθωρισμό μέχρι τον Δεκέμβριο.