Το μέλλον των Κυπριακών Αεργραμμών θα καθοριστεί μέχρι το τέλος του χρόνου

Ο Πρόεδρος του κυπριακού αερομεταφορέα Τώνης Αντωντίου δήλωσε ότι, μέχρι το τέλος Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν τις μη δεσμευτικές προτάσεις τους για τις Κυπριακές Αερογραμμές, τονίζοντας πως το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα καθοριστεί το κατά πόσον οι ΚΑ θα παραμείνουν με το ίδιο καθεστώς ή όχι.

Ο κ. Αντωνίου συμμετέχει στην τεχνική επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς επενδυτές, η οποία είχε σήμερα το πρωί στα γραφεία της KPMG με τον διευθύνοντα σύμβολο της Ryanair, στο πλαίσιο της πρότασης πρόσκλησης ενδιαφέροντος που προκήρυξε η Κυβέρνηση για εξαγορά πακέτου μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αντωνίου είπε πως με βάση το χρονοδιάγραμμα οι ενδιαφερόμενοι πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να δώσουν μια μη δεσμευτική πρόταση, μια αρχική πρόταση, που θα περιγράφει το πλαίσιο του ενδιαφέροντός τους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου θα αξιολογηθούν οι προτάσεις αυτές και θα καταρτιστεί η μικρή λίστα.

«Όταν δοθεί η μη δεσμευτική πρόταση, στις 30 Σεπτεμβρίου μετά θα πρέπει να αξιολογήσουμε ποιες απ` αυτές (τις προτάσεις) είναι οι πιο συμφέρουσα για την Κύπρο, ώστε να καλεστούν σε μια τελική διαπραγμάτευση», είπε και εξήγησε ότι η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι που υπέγραψαν τη μη δεσμευτική πρόταση ανέρχονται στους 15 από τις 22 αρχικά προτάσεις ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο θα βρίσκεται και η Aegean Airlines για συζητήσεις με την τεχνική επιτροπή.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ενώ έλεγαν ότι οι ΚΑ δεν αξίζουν, υπήρξε ενδιαφέρον από 22 εταιρείες, έχουν παραμείνει όμως 15», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε πως «οι ΚΑ μπορεί να παραμείνουν ως έχουν, μπορεί και όχι».

«Θα υπάρχουν οι ΚΑ με διαφορετική μορφή. Θα έχουμε αερομεταφορέα με βάση την Κύπρο, που θα πετά σε αυξημένους προορισμούς», είπε και εξήγησε ότι «αναμένεται η δέσμευση των εταιρειών ότι θα έχουν βάση την Κύπρο, θα διατηρήσουν στο σημείο που μπορούν το προσωπικό που εργάζεται στις ΚΑ».

Σημείωσε δε ότι οι δυνητικοί επενδυτές μπορεί να μεγαλώσουν την εταιρεία, αφού με 5-6 αεροπλάνα η εταιρεία ως έχει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει.

Ερωτηθείς, ο κ. Αντωνίου είπε ότι η πρόταση που υπέβαλαν οι επενδυτές δεν περιλαμβάνει μόνο το οικονομικό μέρος, αλλά και το τεχνοκρατικό, το επιχειρηματικό σχέδιο.