Το κτίριο του ΘΟΚ υπό το μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου

Το θέμα της κατασκευής του κτιρίου του θεάτρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) καθώς και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην προσφορά για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΘΟΚ συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η μια πτυχή του θέματος αφορά κατασκευαστικά προβλήματα, «τα οποία δεν είμαστε σε θέση ακόμα να γνωρίζουμε πού ακριβώς οφείλονται, αλλά είναι κατασκευαστικά προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους δημόσιας ασφάλειας για το κοινό».

«Ο ίδιος ο Οργανισμός έχει ήδη εντοπίσει ότι τα προβλήματα με τους υαλοπίνακες που έχουν ήδη θρυμματιστεί, δημιουργούν ζητήματα ασφάλειας και αντιμετωπίζει προσωρινά το θέμα.

Η παρέμβαση της Επιτροπής της Βουλής ήταν απαραίτητη, γιατί πιθανώς να υπάρχουν κι άλλα κατασκευαστικά προβλήματα τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν είναι εν μέρει ικανοποιητικές. Θα επανέλθουμε γι’ αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Η δεύτερη πτυχή, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, αφορά σημαντική υπέρβαση στη δαπάνη για το έργο.

«Ξοδεύτηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια περισσότερο από αυτά που ήταν προϋπολογισμένο, ενώ ήδη ξοδεύτηκαν άλλα 1,6 εκατομμύρια που ήταν πρόνοια για απρόβλεπτες δαπάνες.

Ήταν ένα έργο 20, 5 εκατομμυρίων το οποίο τελικά στοίχισε 23,1 εκατομμύρια. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ακόμα δεν έχει γίνει τελικός λογαριασμός, ακόμα δεν έχει γίνει τελική παράδοση – παραλαβή του έργου και αυτό σχετίζεται με τον έλεγχο τυχόν κατασκευαστικών προβλημάτων.

Επειδή, όμως, φαίνεται να υπάρχει σε εκκρεμότητα διαδικασία -διαιτησίας, ανάμεσα στο ΘΟΚ και τους αντισυμβαλλόμενους, αφήσαμε μέχρις ενός σημείου την εξέταση του θέματος με την πρόθεση να επανέλθουμε.

Όπως, επίσης, θα επανέλθουμε όταν πάρουμε τα στοιχεία τα οποία έχουμε ζητήσει σήμερα σχετικά με τις πληρωμές που έγιναν για το έργο και όταν η Υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή, πάρει και εκείνη κάποια στοιχεία και μπορέσει να μας διαφωτίσει με κάποια έκθεση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι υπάρχει μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκτέλεση του έργου.

«Υπάρχουν όντως κάποιες παρατυπίες και κάποιες περίεργες πρακτικές για τις οποίες όμως δεν θέλουμε να προδικάσουμε την κρίση μας. Ελπίζω η παρέμβαση της Επιτροπής, -διότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τη σημερινή διεύθυνση του ΘΟΚ-, θα είναι χρήσιμη.

Τονίσαμε ότι ακριβώς δίπλα μας εδώ στη Βουλή είναι ένα άλλο θέατρο, του οποίου έπεσε η οροφή. Ευτυχώς όχι πάνω σε ανθρώπους, αλλά αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που υπήρχε. Σε ένα καινούργιο κτίριο στη Λευκωσία του 2013, που στοίχισε 23 εκατομμύρια, να ξεκινάνε και να πέφτουν υαλοπίνακες και δεν είναι απλώς τζάμια, είναι ολόκληρη η μία όψη του κτιρίου, η οποία καλύπτει μερικούς ορόφους, αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος και ευτυχώς που δεν υπήρχε κοινό εκείνη την ώρα. Δυστυχώς, δεν είμαστε βέβαιοι ότι τελείωσε εκείνο το ζήτημα και γι΄ αυτό θέλαμε να ελέγξουμε το τι γίνεται και ελπίζουμε να έχουμε πειστικές απαντήσεις και σωστές ενέργειες», πρόσθεσε.