Το θρίλερ των Καννών και ο πολιτικός θάνατος Παπανδρέου

Το θρίλερ που εξελίχθηκε στην συνάντηση της 3ης Νοεμβρίου στις Κάννες, όπου και τέθηκε το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης περιγράφει στο βιβλίο του ο τέως υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν, αναπαριστώντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την ψυχολογική και πολιτική κατάρρευση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου του Μπαρουάν, που βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας έζησε δραματικές στιγμές ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί και του Μπάρακ Ομπάμα. 

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο πρώτος που ξεκίνησε την επίθεση στο πρόσωπο του Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα ” Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας.” Ο Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει για να εισπράξει την ίδια απάντηση απο την Άγκελα Μέρκελ.

Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί επαναλαμβάνει τους όρους του τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει. Αυτά αναφέρει στο βιβλίο του ο Μπαρουάν, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η γαλλικη “L’Express”.

Την ίδια ώρα παρεμβαίνει στη συζήτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά δεν το καταφέρνει. Η ένταση ανεβαίνει και ο κ. Παπανδρέου στριμωγμένος απ’όλες τις πλευρές δεν είχε άλλη επιλογή απο το να πεί ότι το δημοψήφισμα είναι “ναι ή όχι στο ευρώ”. Ο ίδιος καταλαβαίνει πως δεν θα μπορέσει να ξεφύγει απο αυτή την ερώτηση υποβάλλοντας την στο λαό του..

“Είμαι μπροστά στον πολιτικό θάνατο του Παπανδρέου σε ζωντανή μετάδοση” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Μπαρουάν.

 

πηγή: Ethnos.gr