Το ΕΔΑΔ δεν δικαιώσε τον Τ.Φιλίππου για τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν δικαίωσε τον Τάσσο Φιλίππου, πρώην δημόσιο υπάλληλο που είχε προσφύγει εναντίον της Κύπρου για την απώλεια των συνταξιοδοτικών του οφελημάτων, μετά την αποπομπή του από τη δημόσια υπηρεσία.

Ο πρώην υπάλληλος του Κτηματολογίου είχε επικαλεσθεί, μεταξύ άλλων, τις πρόνοιες για προστασία του δικαιώματός του στην περιουσία.

Η απώλεια της δημοσιοϋπαλληλικής του ιδιότητας ήταν αποτέλεσμα πειθαρχικής δίωξης, λόγω της καταδίκης του σε κάθειρξη για μια σειρά από ποινικά αδικήματα, όπως εξασφάλιση σημαντικού χρηματικού ποσού με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία επιταγών και κατάχρηση εξουσίας.

Ανακοίνωση του  ΕΔΑΔ αναφέρει ότι, κατά τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι ο αιτητής δεν αναγκάστηκε να υποστεί προσωπικό και υπέρμετρο βάρος, ως συνέπεια της απώλειας των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων.

Ζυγίζοντας το γενικό συμφέρον από τη μια και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων από την άλλη, το δικαστήριο στο Στρασβούργο είχε παρατηρήσει κατά το παρελθόν ότι η αποστέρηση του συνόλου της σύνταξης συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, κάτι που δεν ισχύει όμως στην περίπτωση της επιβολής μιας αναλογικής και λογικής μείωσης.

Το κατά πόσο υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο, εξαρτάται από τις περιστάσεις και από συγκεκριμένους παράγοντες της κάθε υπόθεσης, προστίθεται.

Στη δεδομένη περίπτωση, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η πειθαρχική δίωξη ακολούθησε ως ξεχωριστή διαδικασία μετά την ποινική δίωξη. Προστίθεται ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, που αποφάσισε την απόλυσή του, εξέτασε την προσωπική του κατάσταση σε βάθος, ενώ ο κ. Φιλίππου είχε τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την απώλεια των συνταξιοδοτικών του οφελημάτων στα δικαστήρια, όπως και έπραξε.

Τέλος, το δικαστήριο αναφέρει ότι ο αιτητής δεν στερήθηκε τα μέσα διαβίωσης, καθώς λάμβανε τη σύνταξη του ΤΚΑ από τον Αύγουστο του 2012. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο κ. Φιλίππου δεν μπόρεσε να επωφεληθεί της σύνταξης χηρείας που λάμβανε η σύζυγός και η οικογένειά του κατά την περίοδο των επτά χρόνων που μεσολάβησαν μεταξύ τη απόλυσής του και της λήψης της σύνταξης του ΤΚΑ, κατέληξε το ΕΔΑΔ.