Το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση του όπως αποφευχθεί ιδιωτικοποίηση

Το στέλεχος της Ομάδας Επικοινωνίας του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μαρίνος Κλεάνθους προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:

To ΔΗ.ΚΟ. με αφορμή την επικείμενη πρόσληψη ειδικών συμβούλων για την διεξαγωγή ειδικής μελέτης στη βάση των προνοιών του μνημονίου σχετικά με το θέμα των Ημικρατικών Οργανισμών, επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση του όπως αποφευχθεί ιδιωτικοποίηση, υπό την έννοια της αποξένωσης κρατικής περιουσίας, των Ημικρατικών Οργανισμών που προσφέρουν εθνικά και κοινωνικά επωφελές έργο.

Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση των Ημικρατικών Οργανισμών προκειμένου να καταστούν πιο παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί στη βάση των σημερινών δεδομένων. Κατά συνέπεια, το ΔΗ.ΚΟ. απορρίπτει κάθε ιδέα για ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών. Το κράτος πρέπει να διατηρήσει τις σημερινές του εξουσίες. Θα μπορούσε να μελετηθεί περίπτωση ιδιωτικοποίησης κάποιων εμπορικών δραστηριοτήτων των Οργανισμών, νοουμένου ότι δεν θα επηρεαστούν ζωτικής σημασίας θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το ΔΗ.ΚΟ. έχει την άποψη ότι η συμβολή των Ημικρατικών Οργανισμών στην οικονομική ενίσχυση του κράτους για εκπλήρωση των όρων του μνημονίου και κατά συνέπεια των δανειακών υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι των δανειστών της, θα επιτευχθεί με την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση τους και όχι με το ξεπούλημα τους.
Τράπεζα Κύπρου: Όχι προτάσεις που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά την ανάγκη όπως όλοι συμβάλουν κατά τρόπο συνετό και υπεύθυνο στην εθνική προσπάθεια για σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας.

Κάθε άποψη, κάθε ιδέα και κάθε πρόταση που τίθεται στο τραπέζι στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου πρέπει να γίνεται με περίσκεψη και ιδιαίτερη προσοχή, αφού μελετηθούν σε βάθος οι νομικές, οι οικονομικές και κοινωνικές πτυχές. Κυρίως, πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις και προτάσεις που υπηρετούν ιδιαίτερα και ιδιοτελή συμφέροντα, αντί το εθνικό συμφέρον και το κοινό καλό.