Ολοκληρώθηκε η εξέταση Κιττή με την κατάθεση συμπληρωματικών στοιχείων

Συμπληρωματικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και επιστολές από το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν χρειάζεται να ζητεί έγκριση επενδυτικών σχεδίων, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της Cyta και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Στάθης Κιττής, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών και ειδικότερα για την επένδυση με την αγορά κτήματος που ανήκε αρχικώς στον Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, στην περιοχή Δρομολαξιάς.

Ο κ. Κιττής έδωσε σήμερα και συγκεκριμένα ονόματα προσώπων, όπως του επικεφαλής Υποστήριξης του Τμήματος Έργων της ΑΤΗΚ, Χριστόφορου Γιαννακού, που θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην Ερευνητική Επιτροπή, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων).

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων της Ερευνητικής, ο κ. Κιττής είπε πως πολλά πράγματα δεν τα ενθυμείται λεπτομερώς, ανέφερε δε ότι έχει συμφάγει με τον Πρόεδρο της Αλκής και εκπρόσωπο/ μέτοχο της Wadnic Trading Ltd, Νίκο Λίλλη, όπως και με αρκετούς άλλους παράγοντες αθλητικών σωματείων, στα οποία η ΑΤΗΚ παρείχε χορηγίες έναντι διαφήμισης των υπηρεσιών της cyta και της cytavision, ενώ σε κάποια από τις δεξιώσεις στην οικία του κ. Λίλλη συνάντησε και τον Χαράλαμπο Λιοτατή, ο οποίος ήταν επίσης προσκεκλημένος μαζί με πάρα πολλούς άλλους.

Λεπτομερείς απαντήσεις εκλήθη, επίσης, να δώσει σήμερα ο κ. Κιττής για τις ημερομηνίες και τον τρόπο υποβολής της πρώτης πρότασης για χρηματοδότηση του έργου στην περιοχή αεροδρομίου από την εταιρεία GLARISANO ENTERPRISES LTD και το πώς η αρχική πρόταση για χρηματοδότηση του έργου απορρίφθηκε, για να κατατεθεί διαφοροποιημένη πρόταση συνεργασίας στην κατασκευή του έργου και για το πώς έγινε δεκτή η πρόταση αγοράς του όλου έργου μαζί με το κτήμα Μουσταφά και η υπογραφή τελικώς του συμβολαίου με την εταιρεία Wadnic Trading Ltd του κ. Λίλλη, η οποία είναι θυγατρική της GLARISANO ENTERPRISES LTD, που κατέχει το 100% των μετοχών της.

Επί αρκετή ώρα, επίσης, ο κ. Κιττής εξηγούσε στην Επιτροπή το πώς ελήφθη η άδεια κατά παρέκκλιση για αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου τεμαχίου για το οποίο τα πολεοδομικά σχέδια της περιοχής προέβλεπαν οικιστική ανάπτυξη και όχι τη δημιουργία γραφειακών χώρων, για τους οποίους γινόταν η επένδυση του Ταμείου Συντάξεων των εργαζομένων της ΑΤΗΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ως προς την πορεία υλοποίησης του έργου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι, με τη συμφωνία καταβολής των χρημάτων απευθείας στον εργολάβο, αντί στην κατασκευάστρια εταιρεία, αποφεύχθηκαν καθυστερήσεις και αναμένεται η περάτωση των κατασκευαστικών έργων για γραφειακούς χώρους περί το τέλος του 2013 ή εντός των πρώτων δύο μηνών του 2014, ωστόσο δεν υπήρξαν ακόμα ενοικιαστήρια συμβόλαια, κάτι που ο ίδιος, όπως είπε, αισιοδοξεί ότι θα γίνει συντόμως, μιας και το Ταμείο Συντάξεων δεν προτίθεται να πωλήσει αλλά να ενοικιάζει τα γραφεία αυτά.

Κληθείς από την κ. Νικολαΐδου προς το τέλος της κατάθεσής του να σχολιάσει τα όσα προσφάτως λέγονται δημοσίως για προσωπική εμπλοκή του ιδίου, ο κ. Κιττής δήλωσε ότι η όλη συμβολή, που είχε σε αυτή την υπόθεση, ήταν “μία ψήφος και ο συντονισμός των ενεργειών της Συμβουλευτικής Επιτροπής και του Ταμείου Συντάξεων”.

“Καμμίαν άλλη ιδιαίτερη σχέση”, είπε ο κ. Κιττής, “δεν είχα με αυτή την υπόθεση προς κανέναν και, άλλωστε”, πρόσθεσε, “δεν μπορούσα να επηρεάσω με κανέναν τρόπο την τελική απόφαση”, που ήταν συλλογική απόφαση, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά, πολλών ανθρώπων, υπηρεσιακών, εμπειρογνωμόνων και άλλων παραγόντων, όπως επίσης και των Μελών της Συμβουλευτικής και της Διαχειριστικής Επιτροπής.

“Όλα όσα μου αποδίδονται”, δήλωσε ο κ. Κιττής, “είναι ψευδή και πολύ ενοχλητικά για το κύρος και την αξιοπρέπειά μου, είναι αβάσιμες οι κουβέντες που έχουν λεχθεί και είμαι στη διάθεση οποιασδήποτε έρευνας, που πιστεύω ότι γίνεται ήδη, για να δώσω οποιεσδήποτε εξηγήσεις, εάν προκύψουν θέματα για τα οποία χρειάζεται να δώσω εξηγήσεις”.

Ο κ. Κιττής είπε, επίσης, πως έκανε, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, ότι τα καθήκοντά του επέβαλλαν “στο πλαίσιο των κανόνων χρηστής διοίκησης και εταιρικής διακυβέρνησης” και ότι ήταν μια “ψυχρή αντιμετώπιση των δεδομένων”, όπως όφειλαν να κάνουν τα Μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής.

“Υπήρξαν”, πρόσθεσε, “οι επαφές στο πλαίσιο των ευθυνών και των αποστολών μας, όπως τις αντιλαμβανόμαστε αλλά καμμία διαπλοκή και οπωσδήποτε καμμία εύνοια δεν έχει επιδειχθεί σε αυτό το συγκεκριμένο έργο, γεγονός που προκύπτει μέσα από όλα τα στοιχεία που έχουμε προσκομίσει”.

Απορρίπτοντας οποιουσδήποτε ισχυρισμούς κατά του προσώπου του, όπως είπε, ο κ. Κιττής δήλωσε επίσης ότι “καμμία ευνοϊκή μεταχείριση δεν υπήρξε αυτής της συγκεκριμένης πρότασης, επομένως”, συνέχισε, “δεν υπήρξε και λόγος να δεχθώ οποιαδήποτε αμοιβή για αυτό το θέμα, διότι έχουν λεχθεί πολλά πράγματα”.

Ο κ. Κιττής κλήθηκε από την Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής να επιβεβαιώσει τα σχετικά με δικαστικές αγωγές που εκκρεμούν στη Λάρνακα και αναφέρθηκε σε κάποιον κτηματομεσίτη, του οποίου το όνομα είναι Χριστάκης Γερασίμου και για κάποιο ακίνητο πελατών του που προσπαθούσε να ξαναπωλήσει, καθώς για προσπάθειες να επιτευχθεί παρέμβασή του μέσω του κ. Λίλλη “για να πάρει προμήθεια”, όπως ανέφερε ο κ. Κιττής, χαρακτηρίζοντας “ανόητη” την παρέμβασή του αυτή την οποία και απέρριψε.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε αγωγή του κ. Γιάννου Κωνσταντίνου εναντίον της ΑΤΗΚ και έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στην Ερευνητική Επιτροπή για την αρχική πρόταση του κ. Κωνσταντίνου και της εταιρείας New Dimensions, λέγοντας πως για πρώτη φορά κατατέθηκε πρόταση στα γραφεία της ΑΤΗΚ στις 25 Ιανουαρίου 2011, μετά από σχετική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Η επιστολή αυτή του κ. Κωνσταντίνου, είπε ο κ. Κιττής, συνοδευόταν από μελέτη του οίκου Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες και αφορούσε οικιστικό συγκρότημα με 80 διαμερίσματα στην περιοχή Μενεού, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Στον κ. Κωνσταντίνου, είπε ο κ. Κιττής, εξηγήθηκε επανειλημμένως ότι δεν μας ενδιέφερε η πρότασή του και ότι ήταν αρκετά μακριά από το αεροδρόμιο και δεν πληρούσε τα κριτήρια επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Συντάξεων, επανήλθε ωστόσο με δεύτερη πρόταση η New Dimensions στις 23 Μαρτίου 2011 και ζητούσε να εξετάσουμε νέο σχέδιο με μετατροπή του συγκροτήματος διαμερισμάτων σε συγκρότημα γραφείων μετά από άδεια που θα εξασφάλιζε από τις αρμόδιες Αρχές και μάλιστα με δαπάνη 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση αυτή θεωρήθηκε ως μη σοβαρή, είπε ο κ. Κιττής, προσθέτοντας ότι απορρίφθηκε η πρόταση με επιστολή του ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2011, η οποία κατατέθηκε και στην Ερευνητική Επιτροπή.

Σχετικά με τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι αυτές γινόντουσαν στο πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής που διαμορφώθηκε από ειδικούς συμβούλους και μέσα στα ποσοστά επί του συνόλου του διαθέσιμου κεφαλαίου που είχαν καθορισθεί.

Υπήρχαν, είπε, πολλές προτάσεις για επενδύσει σε ακίνητα και γινόταν σε κάθε συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής το ξεκαθάρισμα για να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις που πληρούσαν τα κριτήρια στη Διαχειριστική Επιτροπή που ελάμβανε την τελική απόφαση.

Ο κ. Κιττής δεν μπορούσε να ενθυμηθεί –όπως είπε – ποιος και πότε ακριβώς ενημέρωσε την GLARISANO ENTERPRISES LTD για απόρριψη της αρχικής της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου στην περιοχή αεροδρομίου και πώς έγινε να επανέλθει με νέα πρόταση συνεργασίας στην κατασκευή και διαχείριση του έργου αρχικώς και αργότερα στην πώληση ολόκληρου του τεμαχίου γης με τα κτίρια στο Ταμείο Συντάξεων.

Για τη διαδικασία έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου, ο κ. Κιττής ανέφερε ότι είχαν ληφθεί δύο σχετικές επιστολές, η μία στις 16 Μαΐου 2006 επί υπουργίας Μιχάλη Σαρρή και η άλλη στις 20 Νοεμβρίου 2008 επί υπουργίας Χαρίλαου Σταυράκη, με τις οποίες το Υπουργείο απαντούσε σε αιτήματα της Διαχειριστικής Επιτροπής για εγκρίσεις επενδύσεων.

Στις επιστολές αυτές, είπε ο κ. Κιττής, γινόταν σαφές ότι δεν χρειαζόταν η λήψη έγκρισης από το Υπουργείο και ότι η Διαχειριστική Επιτροπή, λειτουργούσα στο πλαίσιο ιδιωτικού δικαίου, μπορούσε να αποφασίζει για τις επενδύσεις του Ταμείου από μόνη της.

Η κ. Νικολαΐδου διάβασε αποσπάσματα των ισχυόντων ακόμα κανονισμών του Ταμείου, οι οποίοι, αφού δεν έχουν τροποποιηθεί και αφού δεν έγινε ακόμα η εγγραφή του Ταμείου στον Έφορο, εξακολουθούν να ισχύουν και προβλέπουν ρητώς την ανάγκη λήψης έγκρισης για επενδύσεις.

Ο κ. Κιττής εξήγησε ότι εκκρεμεί η αλλαγή των κανονισμών, ο ίδιος όταν ανέλαβε είχε υπ` όψη του αυτή την αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών και απλώς ακολούθησε και ακολουθεί την πρακτική που εφάρμοζαν και οι προκάτοχοί του.

Η Ερευνητική Επιτροπή συνεχίζει το έργο της με τη λήψη νέων καταθέσεων την προσεχή Πέμπτη, στις 09:00 το πρωί.