Το Βραβείο Ανθία–Πιερίδη απονεμήθηκε στους Ν. Χαραλάμπους και Γ. Κοτσώνη

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμά τη συνεισφορά των οργανωμένων κομμάτων και άλλων οργανισμών στη γενικότερη προσπάθεια για ανάπτυξη και αναβάθμιση των πολιτιστικών θεσμών και δραστηριοτήτων και για αυτό στηρίζει και ενθαρρύνει με κάθε δυνατό τρόπο πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προβάλουν το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται στον χώρο του κυπριακού πολιτισμού και της ευρύτερης πνευματικής ζωής, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Σε χαιρετισμό στην απονομή του 25ου Βραβείου Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, το οποίο απονεμήθηκε φέτος στους Νίκο Χαραλάμπους και Γιώργο Κοτσώνη, ο κ. Κενεβέζος διατύπωσε τη θέση ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά βραβεία που απονέμονται στον τόπο και το οποίο έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης ως μια μεγάλη διάκριση και καταξίωση.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο Νίκος Χαραλάμπους είναι από τους κορυφαίους σύγχρονους Κύπριους θεατράνθρωπους και η μέχρι σήμερα δράση του αποτέλεσε σταθμό στην καλλιτεχνική δημιουργία του τόπου.

Πρόσθεσε ότι υπέγραψε ερμηνευτικά ή και σκηνοθετικά μερικές από τις σπουδαιότερες παραγωγές του κυπριακού θεάτρου. Διετέλεσε Πρόεδρος του ΘΟΚ και διευθυντής θεάτρων στην Κύπρο και το εξωτερικό, και εργάστηκε σε Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία και αλλού, ενώ έχει διδάξει αρχαίο δράμα σε Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη και Λος Άντζελες.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Κοτσώνη, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι διετέλεσε μαθητής του Μανόλη Καλομοίρη και είναι σήμερα ένας από τους κορυφαίους και σπουδαιότερους Κύπριους συνθέτες. Πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Κοτσώνης κέρδισε με το έργο του την εκτίμηση τόσο των Κυπρίων όσο και μεγάλων Ελλαδιτών ποιητών, οι οποίοι του εμπιστεύθηκαν έργα τους για μελοποίηση, και σημείωσε μεταξύ αυτών την «Αγία Τηλλυρία» σε ποίηση Σπύρου Παπαγεωργίου (1973) και το «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου (1976), και στίχους των Κύπριων ποιητών Άνθου Λυκαύγη, Κώστα Μόντη και Δώρου Λοΐζου.