Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Έλαβαν όρους εντολής οι ποινικοί ανακριτές

Οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο – ο νομικός και δικηγόρος Θανάσης Αθανασίου και ο Ελλαδίτης Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, υπεύθυνος της δίωξης ανθρωποκτονιών, Λάμπρος Παππάς, παρέλαβαν σήμερα τους όρους εντολής σε σχέση με την έρευνα για ενδεχόμενες παραλείψεις κατά τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Σε δηλώσεις του από το δικηγορικό του γραφείο, ο Θανάσης Αθανασίου ανέφερε πως «με την παραλαβή των διοριστήριων μας, μαζί με τον κ. Παππά έχουμε παραλάβει και γραπτώς τους όρους εντολής αυτού του διορισμού. Να σας αναφέρω ότι οι όροι εντολής είναι η διεξαγωγή ανακρίσεων, σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στις 29/09/2005 παρά το γεφύρι της Άλασσας στη Λεμεσό και οποιεσδήποτε επιλήψιμες πράξεις ή παραλείψεις σημειώθηκαν κατά τις έρευνες που έγιναν αναφορικά με τα αίτια του θανάτου».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτούς τους όρους εντολής η Προεδρία μας ανέθεσε όπως αυτή η ανάκριση ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από χθες. Άρα με την παράδοση του διοριστήριου και τους όρους εντολής, έχει ξεκινήσει η έναρξη της διερεύνησης».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι σε σχέση με το θέμα των δημόσιων τοποθετήσεων «αποφασίσαμε μαζί με τον κ. Παππά ότι δεν θα γίνει καμία περαιτέρω δημόσια δήλωση και αν παραστεί ανάγκη, κατά τη διάρκεια διερεύνησης αυτής της υπόθεσης, πιθανώς να εκδώσουμε κάποια γραπτή ανακοίνωση».Στη βάση της νομοθεσίας, οι ποινικοί ανακριτές ενεργούν και έχουν όλες τις εξουσίες που έχουν οι αστυνομικοί. Δικαιούνται να καλούν κάποιον για κατάθεση ή για ανάκριση και να εκδίδουν εντάλματα έρευνας ή σύλληψης. Ωστόσο, σε περίπτωση έρευνας ή σύλληψης θα ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας που διαθέτει χειροπέδες, κελιά και την υποδομή για να εκτελεστεί ένα ένταλμα.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ετοίμασαν επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα από τον οποίο ζητούν να τους παραδοθεί το οποιοδήποτε μαρτυρικό υλικό ή πόρισμα που αφορά την υπόθεση. Επίσης, θα ζητήσουν με επιστολή προς το Δικαστήριο Λεμεσού να τους παραδοθούν τα πρακτικά της διαδικασίας της θανατικής ανάκρισης στην απόφαση που βγήκε πρόσφατα.