Το Αρχαίο Θέατρο του Κουρίου και η αμετροέπεια

Το αρχαίο θέατρο του Κουρίου είναι ένας τόπος ιερός. Ένας χώρος που επιβάλλει, απαιτεί σεβασμό. Χαρήκαμε εκεί μεγάλες παραστάσεις, αρχαίας, κυρίως, τραγωδίας ή κωμωδίας ή έργων διεθνούς ρεπερτορίου. Τελευταία όμως επικρατεί, πολύ φοβούμαστε μια τάση ευτελισμού του ιερού αυτού τεμένους του Θέσπιδος.

Τελευταία προσέξαμε πως το Κούριο παραχωρήθηκε από τους αρμόδιους, όποιοι κι` αν είναι αυτοί, για μια παράσταση ελαφρής, για να πούμε το επιεικέστερο, κωμωδίας του κου Γιώργου Τσιάκκα, γνωστού κυρίως από τη σειρά «Βουράτε γειτόνοι», με το Ρίκκο Μάππουρο και τη Ναστάζια. Μας ενόχλησε η ευκολία με την οποία οι διαχειριστές του ιερού αυτού χώρου παραχώρησαν το αρχαίο θέατρο, με τόση ευκολία, χωρίς να τους απασχολήσει το επίπεδο της παράστασης. Όταν όμως το ατόπημα επαναλαμβάνεται τόσο γρήγορα, το θέμα καθίσταται πλέον σοβαρό.

Σε λίγες μέρες ανεβαίνει στον ίδιο ιερό χώρο μια νέα κωμωδία , αυτή τη φορά του κου Λώρη Λοϊζίδη, γνωστού κυρίως από την «Αίγια φούξια» και τις «Πατάτες αντινακτές».

Δεν απαξιώνουμε τους νέους φερέλπιδες καλλιτέχνες μας, αλλά και η υπέρμετρη φιλοδοξία ή καλύτερα η αμετροέπεια έχουν τα όρια τους. Στο κάτω κάτω ούτε ο κος Τσιάκκας, ούτε και ο κος Λοϊζίδης βρίσκονται στο επίπεδο ενός Αριστοφάνη. Πόρρω απέχουν. Έστω κι αν οι ίδιοι, πιθανόν να το πιστεύουν.