Τουρκία: “Για αμυντικούς λόγους η ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ”

Αμυντικούς λόγους πρόταξε η Τουρκία για να δικαιολογήσει την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ, κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση του καθεστώτος Άσαντ καθώς και των δύο συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν.

“Το σύστημα αυτό θα αναπτυχθεί μόνον για λόγους καθαρά αμυντικούς, στην περίπτωση απειλής, η οποία θα μπορούσε να προέρχεται από τη Συρία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των τουρκικού στρατού.

Ήδη απο την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία επικαλούμενη φόβους επέκτασης της συριακής κρίσης, καθώς και λόγους αυτοάμυνας ζήτησε απο τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, γεγονός που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Μπασάρ Άλ Ασαντ και των συμμάχων του.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, έσπευσε να καθησυχάσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τα λεγόμενα της Τουρκίας περί καθαρά αμυντικής κίνησης.

Σήμερα αναμένεται στην Τουρκία, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ, η οποία θα έχει συνάντηση με τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ενώ αύριο η αποστολή αυτή θα μεταβεί  στα σύνορα με τη Συρία, για να αποφασίσει τον τόπο ανάπτυξης των πυραύλων Πάτριοτ και τον αριθμό τους.