Τουλάχιστον 175 νεκροί και 181 αγνοούμενοι από τον σεισμό των 6,1 βαθμών

175 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 1.400 τραυματίστηκαν και άλλοι 181 αγνοούνται από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Γιουνάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 16.30 τοπική ώρα (11.30 ώρα Κύπρου) και προερχόταν από εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ανέφερε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.

“Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές και ακόμη συλλέγουμε πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες”, είπε στο πρακτορείο Νέα Κίνα ένας αξιωματούχος της κωμόπολης Λονγκτουσάν που βρίσκεται πάνω στο επίκεντρο του σεισμού.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo από έναν κάτοικο της πόλης δείχνουν ένα πενταώροφο κτίριο του οποίου έχει καταρρεύσει η πρόσοψη, αυτοκίνητα καταπλακωμένα από έναν τοίχο και άνδρες να ψάχνουν στα συντρίμμια ενός μικρού σπιτιού.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτή του Λουντιάν, όπου έχουν αναφερθεί 122 νεκροί, 180 αγνοούμενοι και 1.300 τραυματίες. Σε γειτονικές επαρχίες σκοτώθηκαν άλλοι 53 άνθρωποι. Πολλά κτίρια, κυρίως παλαιά, δεν άντεξαν στο σεισμό “Οι τοίχοι έπεσαν, οι σωλήνες του νερού έσπασαν. Διακόπηκε η ηλεκτροδότηση”, ανέφερε στο Weibo ένας άλλος χρήστης, κάτοικος του Λουντιάν.

Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στο τηλεφωνικό δίκτυο της περιοχής. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές του Λουντιάν, περισσότερα από 12.000 σπίτια κατέρρευσαν και 30.000 κτίσματα υπέστησαν ζημιές.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων συνεχίζονται. Στην περιοχή έχουν φτάσει ενισχύσεις –περίπου 300 πυροσβέστες και μέλη των δυνάμεων δημόσιας ασφάλειας– από το Ζαοτόνγκ ενώ έχουν κινητοποιηθεί και 2.5000 στρατιώτες.

Άλλοι 400 διασώστες από γειτονικές επαρχίες δυσκολεύονται να φτάσουν στην περιοχή καθώς ο οδικός άξονας που οδηγεί στο Λονγκτουσάν έχει καταστραφεί από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τον σεισμό. “Οι δρόμοι μοιάζουν με πεδίο μάχης. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο σεισμό. Το μόνο που βλέπω τριγύρω μου είναι ερείπια”, είπε μια κάτοικος, η Μα Λίγια, μιλώντας στο Νέα Κίνα.

Σε βίντεο που μεταδόθηκαν από το CCTV διακρίνονται κάτοικοι του Λουντιάν, έντρομοι από τη δόνηση να πετάγονται γρήγορα από τα κτίρια και να συγκεντρώνονται στους δρόμους.