Χρεοκοπία τουριστικού πράκτορα εγκλωβίζει χιλιάδες Ρώσους στην Ελλάδα

Χρεοκοπία του ρωσικού ταξιδιωτικού οργανισμου με την ονομασία «Λαβύρινθος», με λατινικά στοιχεία «Labirint», το οποίο εξειδικεύεται σε ταξίδια σε ελληνικά νησιά ,  άφησε  χιλιάδες Ρώσους τουρίστες «εγκλωβισμένους» στην Κω, την Κρήτη, την Κέρκυρα και ιδίως τη Ρόδο, και κάνοντας την επιστροφή τους στη χώρα τους όμοια με την προσπάθειά κάποιου να βγει από λαβύρινθο.

Χαώδης περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά νησιά όπου βρίσκονται ήδη Ρώσοι τουρίστες που συνεργάστηκαν με το συγκεκριμένο πρακτορείο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ένταση οδήγησε ακόμα και σε επεισόδια.

Ξενοδόχοι που φιλοξενούν ήδη τουρίστες της Labirint, και που έχουν εντολή της εταιρείας ότι αυτή θα καλύψει τα έξοδά τους, βρίσκονται τώρα ακάλυπτοι μέσα στην πιο θερμή καμπή της τουριστικής περιόδου.

Η «Labirint», ως διοργανωτής ταξιδίων, ανήκει στην εταιρεία Ideal Tour, από την οποία και αγόρασε τα αεροπορικά της εισιτήρια. Η Ideal Tour τα προμηθευόταν από την Orenair, που είναι θυγατρική της κρατικής Aeroflot.

Η Ideal Tour φέρεται να χρωστά 35-70 εκατ. ευρώ στην Orenair, η οποία, μπροστά στον κίνδυνο, όπως λένε στελέχη της, να χάσει ακόμα περισσότερα, διέκοψε κάθε συνεργασία με την Ideal Tour.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία αυτή εκπροσωπείται από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Le Grand. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία «δεν φέρεται να χρωστά χρήματα σε λογιστικό επίπεδο», αλλά λέγεται πως έχει εκδώσει μεταχρονολογημένες επιταγές που τις κρατούν τώρα στο χέρι οι ξενοδόχοι, μη ξέροντας «τί ξημερώνει η αυριανή μέρα».

Σε ανακοίνωσή της, η Le Grand, που εκπροσωπεί την Labirint στην Ελλάδα, αναφέρει ότι οι πελάτες της ρωσικής εταιρείας έχουν εξυπηρετηθεί από το γραφείο της στην Ελλάδα και «βρίσκονται όλοι στα ξενοδοχεία τους που έχουν πληρωθεί από την Le Grand».

Ως αργά το βράδυ της Κυριακής, εκατοντάδες Ρώσοι τουρίστες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, χωρίς να ξέρουν εάν θα τους αναγνωρίζονταν τα εισιτήρια και εάν θα ερχόταν αεροπλάνο να τους πάρει για να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, στην καλύτερη ως τώρα τουριστική της σεζόν τα τελευταία έξι χρόνια, παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» τα τεκταινόμενα, φοβούμενη ότι ένα θέμα που δεν την αφορά άμεσα, αφού πρόκειται για «οικονομική δυσπραγία ρωσικών πρακτορείων ταξιδιών», μπορεί να βλάψει αυτήν τη θετική εικόνα που έχει φέτος ο τουρισμός, και δη ο προερχόμενος από τη Ρωσία, που είναι όσο ποτέ ανεβασμένος.

Το βράδυ χθες, εκδόθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Εξωτερικών, με τις ρωσικές αρχές, και βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους φορείς του ελληνικού ταξιδιωτικού κλάδου. Υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, και από την πλευρά μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση των συνεπειών του συγκεκριμένου περιστατικού. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος τουριστικός προορισμός που σέβεται τους επισκέπτες της».

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω της χρεοκοπίας του συγκεκριμένου διοργανωτή ταξιδίων, ανέρχεται σε περίπου 11.000.