Δεν υπάρχει πρόθεση για μαζικές εκποιήσεις ή να κατατρέξουμε τους ευάλωτους

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει επίγνωση των υποχρεώσεων της απέναντι στην κοινωνία και την ανάγκη να αποφύγουμε τις μαζικές εκποιήσεις ή να κατατρέχουμε τους πιο ευάλωτους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την τράπεζα και για την πελατειακή της βάση στο μακρύ διάστημα και δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από μέρους μας.

Ο κ. Χούρικαν τονίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει “καμία πρόθεση να μετατραπεί στην μεγαλύτερη εταιρεία εκποιήσεων του τόπου” και σημειώνει ότι στόχος είναι “να αντιμετωπίσουμε τους δανειολήπτες που εκμεταλλεύονται το νόμο και αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν, ακόμα και όταν θα μπορούσαν να τις εξυπηρετήσουν”.

Οι εκποιήσεις, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλου της Τράπεζας, “αποτελούν απόδειξη μιας αποτυχίας από πλευράς της τράπεζας, η οποία έδωσε δάνεια σε άτομα που δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν”.

Σε σχέση με το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χούρικαν τάσσεται υπέρ της προστασίας των ευάλωτων και αναφέρει ότι η Τράπεζα δεν αισθάνεται καθόλου άβολα με αυτό, νοουμένου ότι αυτό, όπως επισημαίνει, δεν δημιουργεί κίνητρα για εκείνους που μπορούν αλλά αρνούνται να πληρώσουν.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ξένων επενδυτών μετά την πρώτη φάση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ο κ. Χούρικαν αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών μπαίνουν στην τράπεζα με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας και δεν έχei καμία ένδειξη, όπως σημειώνει, πως οι επενδυτές είναι “γεράκια” και θα εγκαταλείψουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, ο κ. Χούρικαν χαρακτηρίζει πολύ θετική εξέλιξη για την εταιρική διακυβέρνηση τη συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, με ποσοστό 5,5% (120 εκατομμύρια ευρώ), και σημειώνει ότι η επένδυση αυτή αποτελεί ισχυρό μήνυμα και σημαντική “δήλωση” για τη στήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο και στο τραπεζικό σύστημα της.

Σε σχέση με τον ELA, ο κ. Χούρικαν αναφέρει ότι στόχος είναι η μείωση του στο 25% μέχρι το τέλος του έτους, από 37%, μέσω της απομόχλευσης, της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου και της προσφοράς στην αγορά καλυμμένου ομολόγου που διατηρεί σήμερα η Τράπεζα ως ρευστότητα μέσω ELA.

Αναφέρει επίσης ότι όλα τα στοιχεία της Τράπεζας δείχνουν πως είναι σε θέση να περάσει επιτυχώς τα στρες τεστ, ενώ σε σχέση με την επιστροφή της μετοχής της τράπεζας στο ΧΑΚ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου την καθορίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.