Τι να αποφύγετε στο Facebook

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητα του Facebook αλλά και την αφέλεια ορισμένων χρηστών του μέσα από εφαρμογές – απάτες που σκοπό έχουν την υποκλοπή των δεδομένων των τελευταίων και τη μόλυνση των υπολογιστών τους με ιούς.

Ας δούμε ποιες είναι οι συνηθέστερες από αυτές που θα πρέπει πάσει θυσία να αποφύγουμε:

Change your Facebook colour:

Το συγκεκριμένο scam έχουμε συναντήσει λίγο-πολύ όλοι. Παρουσιάζεται σαν μια εφαρμογή που έρχεται να σε απαλλάξει από το βαρετό μπλε θέμα του Facebook, στην πραγματικότητα όμως αποσκοπεί στην υποκλοπή των προσωπικών σου στοιχείων (σε καλεί να τα συμπληρώσεις). Μάλιστα, μόλις πέσεις στην παγίδα η εφαρμογή postάρει την παραπάνω εικόνα στο Timeline σου με δεκάδες tags των φίλων σου προκειμένου να προσελκύσει ακόμα περισσότερα υποψήφια θύματα.

Facebook Credits:

To εν λόγω scam υπόσχεται ότι χαρίζει στο χρήστη δωρεάν Facebook Credits και συνήθως συνοδεύεται από το εξής κείμενο:

Get your FREE 5000 FACEBOOK CREDITS! NO SCAM NO surveys NO waste of time no task its totally FREE! this promo is available for the first 1000 persons only… CHECK IT OUT ENJOY…i got mine and it works get yours here http://creditsoffers.blogspot.com.

Ποιος βλέπει το προφίλ σου:

Η συγκεκριμένη απάτη εκμεταλλεύεται την περιέργεια ορισμένων χρηστών για το ποιος βλέπει το προφίλ τους στο Facebook. Ωστόσο, όπως ακριβώς και παραπάνω, όχι μόνο δεν κρατά την υπόσχεσή της αλλά προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη με απώτερο σκοπό την κλοπή των χρημάτων του. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και πολλές παραλλαγές όπως τα ‘Who Saw your Profile’, ‘Timeline Viewers’, ‘Profile View’ κ.α.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει αφού πρόκειται για μία ακόμα εφαρμογή απάτη.