Τα κινητά των θυμάτων αποκαλύπτουν πτυχές της τραγωδιάς στο Μαρί

Με προβολή σκηνών από τα κινητά των θυμάτων και την πρόσωπο με πρόσωπο εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, συνεχίστηκε και σήμερα η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Στην κατάθεση του ο υποδιοικητής Καταδρομών ταγματάρχης Κυριάκος Κυριάκου, αναφέρθηκε στην υποβολή μνημονίου σχεδίου ασφαλείας της ναυτικής βάσης και στην απόσπαση 8 καταδρομέων για λόγους ασφαλείας.

Ακολούθησε η κατάθεση του συνταγματάρχη Μάριου Φουκαρίδη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ενημερώθηκε για το πλοίο και τη μεταφορά του φορτίου του στις 12/2/2009 οπότε και συζητήθηκε ο τρόπος μεταφοράς του φορτίου, πράγμα που έγινε αργότερα.

“Αρχές Φεβρουαρίου του 2011”, κατέληξες σύσκεψη στο Προεδρικό ήταν η πρώτη φορά που πληροφορήθηκα ότι υπήρχε πυρίτιδα, δείγμα της οποίας επρόκειτο να σταλεί για εξετάσεις».

Ο αντιπλοίαρχος Μάριος Φυτιρής, ως 81ος μάρτυρας κατηγορίας, ανέφερε πως σε σύσκεψη με τον Υπουργό Άμυνας, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων υπέβαλε πως το θέμα του φορτίου δεν αφορά το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο μόνο βοηθητικά μπορεί να συνδράμει σε θέματα ασφάλειας, αλλά το Τμήμα Ναυτιλίας και το Τελωνείο, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Υπουργός Άμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και άλλων υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε κατά την κατάθεση του σε δύο συσκέψεις στο Προεδρικό, στην πρώτη για την εξέταση φωτογραφιών του φορτίου του πλοίου Monchegorsk και στη δεύτερη με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του συνταγματάρχη Γεώργιου Γεωργιάδη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κώστας Παπακώστας επέμεινε πως το φορτίο δεν ήταν ευθύνη της Εθνικής Φρουράς.

Αντεξεταζόμενος από την υπεράσπιση ο Μάριος Φυτιρής ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά, η οποία εισηγήθηκε την απομάκρυνση του πλοίου από το λιμάνι Λεμεσού και τη μετακίνηση του στα δύο ναυτικά μίλια ανοικτά της ακτογραμμής, θεωρούσε τη φρούρηση του φορτίου ως προσωρινή γι` αυτό και για τη φρούρηση απέσπασε μόνον οκτώ καταδρομείς.

«Η Εθνική Φρουρά», κατέληξε, «κλήθηκε να αναλάβει τη φύλαξη από ανθρωπογενείς παράγοντες για ένα θέμα που δεν ήταν δικό της».

Στη συνέχεια, o αστυνομικός Αρχηγείου Μανώλης Μανώλη αφού ανέγνωσε το ημερολόγιο ενεργειών προχώρησε στην προβολή βίντεο με τις εικόνες που είχαν καταγράψει τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις εννέα το πρωί.