Αισιόδοξο το Βερολίνο για την επαναγορά του ελληνικού χρέους

Η γερμανική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ως προς τη επαναγορά ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών η γερμανική πλευρά υπολογίζει στην επιτυχή έκβαση της επαναγοράς χρέους στην Ελλάδα καθώς είναι κύριας σημασίας για τις προσπάθειες διάσωσης ολόκληρης της Ευρωζώνης.

«Μια επιτυχημένη επαναγορά του χρέους αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας της 27ης Νοεμβρίου, στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ.

«Βασιζόμαστε σε μια επιτυχή εφαρμογή αυτού του σκέλους του προγράμματος, που θα επιδράσει αντίστοιχα θετικά στο επίπεδο του χρέους» κατέληξε.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε γνώση της παράτασης που δόθηκε στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν περιθώρια  πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, το πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί καθοριστικό τμήμα της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Όπως αποφασίστηκε στις 27 Νοεμβρίου, το Eurogroup θα συγκληθεί στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Σάιμον Ο Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα, έως την περασμένη Παρασκευή είχε λάβει προσφορές ύψους 26,5  δισ. ευρώ στα πλαίσια της επαναγοράς.