Τι δηλώνει η Αστυνομία για την έκδοση αδειών εκπαιδευτή οδηγών

Τοποθέτηση Αστυνομίας σχετικά με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που αφορούν έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών

Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την έκδοση αδειών εκπαιδευτή οδηγών από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αναφέρονται τα ακόλουθα:

Τόσο στην περίπτωση όπου στάλθηκε επιστολή από τον τέως Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, όσο και τις άλλες δύο περιπτώσεις που αφορούσαν την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών, αυτές έτυχαν χειρισμού και εκδόθηκαν πιστοποιητικά από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λευκωσίας και Πάφου αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις της έκδοσης πιστοποιητικών καλού ηθικού χαρακτήρα στη Λευκωσία και στην Πάφο, διαπιστώθηκε ότι τα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από τις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις, αφού και στις δύο περιπτώσεις, είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα των τριών ετών, από την καταδίκη του αιτητή, όπως απαιτείται από τον Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Εκπαίδευσης Οδηγών) Νόμο και Κανονισμούς.

Σχετικά με την τρίτη περίπτωση, ο αιτητής είχε καταδικαστεί στις 18 Απριλίου, 2011 και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αιτηθεί την έκδοση πιστοποιητικού καλού ηθικού χαρακτήρα πριν τις 18 Απριλίου, 2014. Παρά ταύτα, στις 11 Οκτωβρίου, 2013, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ζητούσε για ανθρωπιστικούς λόγους, αναστολή ώστε να μπορούσε να εξασφαλίσει το εν λόγω πιστοποιητικό από την Αστυνομία. Στη συνέχεια, η Νομική Υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου, 2013 κοινοποίησε την επιστολή του αιτητή στην Αστυνομία, ζητώντας τις απόψεις της. Η Αστυνομία με επιστολή της ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου, 2013, προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας επεσήμανε τις πρόνοιες της Νομοθεσίας, δηλαδή ότι, θα έπρεπε να παρέλθει η χρονική περίοδος των τριών ετών, από την ημέρα της καταδίκης του αιτητή, για να μπορεί να του εκδοθεί το εν λόγω πιστοποιητικό, σύμφωνα με το Νόμο.

Παρόλα αυτά, ο τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, επανήλθε με επιστολή του ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου, 2013, όπου μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Θεωρώ ορθό και δίκαιο, όπως, κατ΄ εξαίρεση, παραχωρηθεί στον αιτητή, το πιο πάνω πιστοποιητικό». Με βάση τα πιο πάνω, αρμόδιος Αξιωματικός του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, έδωσε οδηγίες για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.

Εν κατακλείδι, σε σχέση με την τελευταία περίπτωση, δόθηκαν οδηγίες όπως ετοιμαστεί σχετική έκθεση, η οποία αφού μελετηθεί, θα διαβιβαστεί στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τις εισηγήσεις της Αστυνομίας.