Γερμανική φρεγάτα έπιασε φωτιά όταν… «κόλλησε» πύραυλος στον εκτοξευτήρα! (Video)

Τον τραυματισμό δύο ναυτών και σημαντικές ζημιές στο κατάστρωμα της φρεγάτας FGS Sachsen του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού προκάλεσε μια βλάβη στο σύστημα εκτόξευσης πυραύλων.

Η φρεγάτα αεράμυνας έκανε γυμνάσια μαζί με τη φρεγάτα ανθυποβρυχιακής δράσης Lubeck σε νορβηγικά χωρικά ύδατα κοντά στον Αρκτικό κύκλο στις 21 Ιουνίου, όταν επιχείρησε να εκτοξεύσει έναν πύραυλο Standard Missile (SM-2), αλλά για κάποιον λόγο δεν μπόρεσε να φύγει από τον εκτοξευτή/ σιλό του, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαϊά.

«Βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά σ’ ένα τείχος φωτιάς», είπε ο πλοίαρχος Τόμας Χάκεν.

Οι φρεγάτες της κλάσης αυτής είναι εφοδιασμένες με 32 εκτοξευτήρες Mark 41 στο πρυμναίο τμήμα του σκάφους, ενώ οι πύραυλοι SM-2 έχουν μήκος περίπου πέντε μέτρα και ζυγίζουν πάνω από 750 κιλά.

Άγνωστο τι προκάλεσε τι βλάβη, αφού δεν είχε διαπιστωθεί κάτι στους ελέγχους που προηγήθηκαν, ενώ νωρίτερα είχε εκτοξευθεί ένας παρόμοιος πύραυλος.

Αν και υπέστησαν ζημιές τόσο το κατάστρωμα όσο και η γέφυρα του πλοίου, η έκτασή τους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν ήταν θωρακισμένος ο εκτοξευτήρας.

Τα δύο πλοία του Γερμανικού πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν την επομένη του ατυχήματος στο νορβηγικό λιμάνι Χάρσταντ, προτού επιστρέψουν στη βάση τους στο Βίλχελσμχάβεν στη Βόρεια Θάλασσα.

https://www.youtube.com/watch?v=U3PsomZ7cU8