Την Καγκελαρία της Αυστρίας “ονειρεύεται” ο ακροδεξιός Στράχε

Την ανάδειξη του κόμματος σε πρώτη πολιτική δύναμη στις εθνικές εκλογές στην Αυστρία, που προγραμματίζονται για τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, οραματίζεται  ο αρχηγός του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων —του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης— Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σχολιάζοντας τα όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για το κόμμα του αποτελέσματα σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Στράχε —ο οποίος στη συνέντευξη εμφάνισε τον εαυτό του ως τον μόνο σοβαρό αντίπαλο για τον σημερινό Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν— υποστήριξε πως ο ίδιος «κερδίζει εκλογές κι όχι δημοσκοπήσεις».

Κατά την άποψή του, αποφασιστικής σημασίας για αυτές τις εκλογές δεν θα είναι η είσοδος ή όχι στη Βουλή, του νεόκοπου κόμματος του Αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ, ή του κόμματος Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας (του μικρότερου ακροδεξιού κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης), αλλά η προεκλογική αναμέτρηση του δικού του κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Όπως σημείωσε, δεν πιστεύει πως το συμμετέχον στην κυβέρνηση σήμερα (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, θα βρεθεί μπροστά από το δικό του κόμμα, οπότε και δεν τίθεται θέμα αν ο ίδιος θα αναλάμβανε αντικαγκελάριος σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, υπό τον αρχηγό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Πάντως δεν απέκλεισε μια τέτοια εξέλιξη, όπως δεν την αποκλείει επίσημα και από την πλευρά του ούτε το Λαϊκό Κόμμα.

Γενικά ο αρχηγός της αυστριακής Ακροδεξιάς δεν απέκλεισε διάφορες εκδοχές κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας ωστόσο πως προϋπόθεση για δική του συμμετοχή, είναι η γραπτή διασφάλιση της υλοποίησης της «άμεσης δημοκρατίας, κατά το ελβετικό πρότυπο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Στράχε ζητεί τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με δεσμευτικό αποτέλεσμα, μετά τη συλλογή 200.000 υπογραφών, για παράδειγμα για μια έξοδο της Αυστρίας από την Ευρωζώνη, «σε περίπτωση που το θέλει ο λαός», θέμα το οποίο προωθεί και από την πλευρά του, ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος Φρανκ Στρόναχ με το νεοπαγές κόμμα του, το οποίο στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να αποσπά σημαντικό μέρος οπαδών από το Κόμμα των Ελευθέρων του Στράχε.

Οι διάφορες δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εβδομάδων δίνουν σαφές προβάδισμα για τους ηγούμενους του κυβερνητικού συνασπισμού (με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, που, σε περίπτωση εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, θα συγκέντρωναν ποσοστό 26-28%, ελαφρά χαμηλότερο σε σχέση με το 29,3% του εκλογικού τους αποτελέσματος το Σεπτέμβριο του 2008.