Μαλάς: “Γκαιμπελικές” οι ερμηνείες Γ.Λιλλήκα περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Για «γκαιμπελικές και αυθαίρετες ερμηνείες που ο ίδιος ελλείψει σοβαρής επιχειρηματολογίας, προσπαθεί να δώσει στις θέσεις μας», κατηγορεί ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, τον συνυποψήφιό του Γιώργο Λιλλήκα, ως απάντηση στον ισχυρισμό του τελευταίου «ότι δεχτήκαμε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία συνιστά μορφή άπαρχαϊντ».

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δίδει πολιτικά δικαιώματα στη βάση κοινοτικής καταγωγής, αναφέρει ο κ. Μαλάς, επισημαίνοντας ότι «η επιδίωξή μας σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο είναι η άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων στη βάση του τόπου διαμονής…Όμως ο μόνος τρόπος να κατοχυρώσουμε απεριόριστο δικαίωμα εγκατάστασης με ταυτόχρονο σεβασμό της συμφωνίας ότι η κάθε κοινότητα θα διοικεί μία περιοχή, ήταν να δεχθούμε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι που θα ζουν στην Τουρκοκυπριακή ομόσπονδη μονάδα υπερβούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα συμφωνηθεί, τότε αυτοί που θα το υπερβαίνουν θα ψηφίζουν σε κοινοτική βάση και όχι στη βάση του τόπου διαμονής”.

Ο κ. Μαλάς καλεί τον Γιώργο Λιλλήκα να εξηγήσει  «με ποιο τρόπο η κάθε κοινότητα θα μπορεί να έχει αποτελεσματική διοίκηση στη βάση της αρχής της πολιτικής ισότητας. Εκτός κι αν πιστεύει ότι εμείς οι Ελληνοκύπριοι, σε μία ομοσπονδιακή Κύπρο θα πρέπει να διοικούμε και τις δύο ομόσπονδες μονάδες.Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με τη Συμφωνία Κορυφής Μακαρίου –Ντενκτάς και με την ίδια την έννοια της ομοσπονδίας. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Λιλλήκας στην αδυναμία του να απαντήσει στην επιχειρηματολογία μας, διαστρέβλωσε κατάφωρα τις θέσεις μας».

\