Την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία συζήτησαν Ομπάμα- Μέρκελ

Με την καγκελάριο Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, καλώντας για μία ακόμα φορά τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους εταίρους να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας περαιτέρω κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας, με πρόσθετες κυρώσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν Ομπάμα και Μέρκελ.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την απόφαση της Μόσχας να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία ως «εργαλείο εξαναγκασμού».

«Στο παρελθόν είχαμε καταστήσει σαφές ότι είναι ανάρμοστο να χρησιμοποιούνται οι πηγές ενέργειες προκειμένου να επιτευχθούν διπλωματικοί ή γεωπολιτικοί στόχοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι η τιμή η οποία πληρώνει πλέον η Ουκρανία για το φυσικό αέριο της Ρωσίας «σαφώς δεν έχει καθοριστεί από τις αγορές και είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο της τιμής που καταβάλλουν τα μέλη της ΕΕ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν «άμεσα» μέτρα ώστε να βοηθήσουν και να συνεργαστούν με την Ουκρανία και τους συμμάχους στα δυτικά σύνορα ώστε να αποκατασταθεί η ροή του φυσικού αερίου στη χώρα, δήλωσε η Ψάκι.