Τηλεφώνημα για βόμβα ανέβαλε τη δίκη Μιχαηλίδη στην Αθήνα

Ανεβλήθη προτού καν αρχίσει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη Ντίνου Μιχαηλίδη για την υπόθεση με τις μίζες που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1.

Στη  δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενοι και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης καθώς και ο γιος του Μιχάλης, ελήφθη τηλεφώνημα από άγνωστο για τοποθέτηση βόμβας, και αμέσως δόθηκε εντολή από την αστυνομία να εκκενωθούν όλες οι αίθουσες στο κτίριο του Αρείου Πάγου, και να απομακρυνθούν άπαντες και από τον περιβάλλοντα χώρο.

Απομακρύνθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι που, στην συγκεκριμένη δίκη, εκτός από τον κ. Μιχαηλίδη και το γιο του, είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγός του Μαρία που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος στον λογαριασμό με τις μίζες.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούμενος είναι και ο Σύρος έμπορος όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάτ, ο οποίος παραμένει καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές, που έχουν εκδώσει εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου αντιμετωπίζει την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Πρόκειται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για παράνομες αμοιβές, στην καθομιλουμένη «μίζες», ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να όταν υπεγράφη η σύμβαση της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος στον ελληνικό στρατό.

Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος την περίοδο εκείνη, ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που είναι επικεφαλής της λίστας των 12 συνολικά ατόμων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτήν.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα, εκδοθείς από τις κυπριακές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2013, αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του. Σε λίγες μέρες συμπληρώνει 8 μήνες προφυλακιστέος στις φυλακές Κορυδαλλού, στην Αθήνα. Όπως και ο γιος του Μιχάλης, που επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, έχει προφυλακιστεί για 18 μήνες. Μέσα στο διάστημα αυτό, βάσει του ελληνικού νόμου, πρέπει να δικαστεί και να τελεσιδικήσει η απόφαση εναντίον του, ειδάλλως θα αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου που έχει συνταχθεί εναντίον πατέρα και υιού Μιχαηλίδη, προέκυψαν στοιχεία για υπεράκτια εταιρεία μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν τα 10 εκατ. δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο του Μιχάλη Μιχαηλίδη, στον οποίο λογαριασμό ήταν συνδικαιούχος και ο πατέρας του.

Για την ενεργή, όπως έλεγε, εμπλοκή του κ. Μιχαηλίδη στην υπόθεση της είσπραξης και διακίνησης μαύρου χρήματος, είχε μιλήσει στις ελληνικές ανακριτικές αρχές ο Νίκος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος, στενός συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στην συμπληρωματική απολογία του τότε, ο Νίκος Ζήγρας είχε αποδώσει «σημαντικό ρόλο» στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «τουλάχιστον τέσσερις φορές ο Ντίνος Μιχαηλίδης μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα», καθώς επίσης και όλες τις επιταγές από τον Αλ Ζαγιάντ προς τον Τσοχατζόπουλο.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Μιχαηλίδης αρνείται «οποιαδήποτε ανάμιξη», και έχει μηνύσει τον Νίκο Ζήγρα, ο οποίος είναι και ο βασικός, τώρα, μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, αλλά δεν έγινε αυτό ακόμη, λόγω του τηλεφωνήματος για τοποθέτηση βόμβας.