Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ για συντονισμό επανέναρξης ταξιδιών εντός Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του ομάδας Κρατών-Μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, κ Heiko Maas. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας.

Στόχος ήταν ο ευρύτερος δυνατός συντονισμός των πολιτικών για τον τουρισμό και η σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως επίσης και η ενημέρωση της Γερμανίας για τις σκέψεις και προσεγγίσεις των πιο πάνω χωρών, οι οποίες αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για Γερμανούς υπηκόους.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, αναλύοντας τις προοπτικές που αυτή δημιουργεί για τη σταδιακή και ελεγχόμενη επανέναρξη των ταξιδιών και του τουρισμού, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τον γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης σε σχέση με τον τουρισμό, έχοντας πάντα υπόψη τις επιδημιολογικές συστάσεις και δεδομένα.

Τέλος, οι Υπουργοί υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση στην οποία αποτυπώνεται η αντίληψη των χωρών τους για την εφαρμογή πολιτικών που θα επιτρέψουν την ομαλή και ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης παρατίθεται πιο κάτω (σε μετάφραση).

Βερολίνο, 18 Μαΐου 2020

Κοινή Δήλωση

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας πραγματοποιήσαμε σήμερα, 18 Μαΐου 2020, τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την υιοθέτηση μιας συντονισμένης προσέγγισης ώστε να αποκατασταθεί η αξία της ελεύθερης κυκλοφορίας και της διακίνησης εντός της ΕΕ.

Η ελεύθερη κυκλοφορία και πραγματοποίηση ταξιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί θεμελιώδες μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία για όλους τους πολίτες, για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς σκοπούς, βάσει των αρχών της αναλογικότητας και της αποφυγής διακρίσεων.

Ωστόσο, εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19, η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα: την ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία και ταξιδιών εντός της ΕΕ!

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της αναφορικά με τον τουρισμό και τις μεταφορές για το 2020 και μετέπειτα, για την επίτευξη μιας συντονισμένης, σταδιακής επαναφοράς της ελεύθερης κυκλοφορίας και για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, την προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών και της συνδεσιμότητας και για την βαθμιαία επανέναρξη των τουριστικών υπηρεσιών και την εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας σε τουριστικά καταλύματα. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μια σημαντική βάση για τις συζητήσεις που διεξάγουμε μεταξύ μας οι ευρωπαίοι εταίροι για να συμφωνήσουμε επί των κριτηρίων και των χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε για τις ακόλουθες αρχές:

– Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και συμφωνημένη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βαθμιαία εξομάλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών.

– Η εξέταση τρόπων να επιτραπούν τα ταξίδια, αποφεύγοντας παράλληλα τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης και εκτός ελέγχου αύξησης των λοιμώξεων είναι εξέχουσας σημασίας.

– Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα μπορούν όχι μόνο να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Επομένως, πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή συντονισμό όσον αφορά τις προϋποθέσεις άρσης των κανόνων περιορισμού και καραντίνας και σχετικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα πρότυπα και τις διαδικασίες στον τομέα της υγείας.

– Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να έχουν ως αποτέλεσμα συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες αφετηρίας και προορισμού. Το άνοιγμα των συνόρων διέλευσης, και η κατάσταση των διασυνοριακών εργαζομένων, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς ιδιωτικούς φορείς να αξιοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και ταξιδιού. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ασφάλεια των ταξιδιών.

Επίσης, ενθαρρύνουμε τους πολίτες μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά υπόψη την πληροφόρηση για θέματα υγείας που έχουν θέσει στη διάθεσή τους οι αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές.

Παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι κοινός μας στόχος να συντονίσουμε την προσέγγισή μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων όσο το δυνατόν πιο συνεκτικά με σκοπό την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και των ασφαλών ταξιδιών στο εγγύς μέλλον.