Τηλεδιάσκεψη ΠτΔ με 7 αρχηγούς Κυβερνήσεων για αντιμετώπιση του κορωνοιού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στις 11 το πρωί, σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων του Ισραήλ, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κατά την οποία συζητήθηκε ο θέμα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι αρχηγοί των Κυβερνήσεων ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και αντάλλαξαν απόψεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την τηλεδιάσκεψη, ενημέρωσε ότι το Ισραήλ προχωρεί με γοργά  βήματα στις έρευνες για ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού, σε συνεργασία με εταιρείες από τις ΗΠΑ.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κουρτζ ενημέρωσε ότι η Αυστρία προχωρεί σε έρευνες για την εξεύρεση μεθόδων με τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν σε διαπίστωση των συμπτωμάτων του ιού με αυτοεξέταση και γρήγορα αποτελέσματα, και ανέφερε πως θα ενημερώσει τους υπόλοιπους αρχηγούς Κυβερνήσεων  σύντομα για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται.

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγιναν, επίσης, εισηγήσεις για απολύμανση χώρων που παρουσιάζουν αυξημένη διακίνηση ατόμων, όπως τα αεροδρόμια, και υιοθετήθηκε εισήγηση για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών για τη δραστικότητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων (καλύτερη πρακτική) που έχουν ήδη εφαρμόσει.

Οι αρχηγοί των Κυβερνήσεων αποφάσισαν την περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν το θέμα του κορωνοϊού και συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.