Τερματικο υγροποίησης φυσικού αερίου

Η στρατηγική μας παραμένει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τα θέματα που συζήτησε κατά τις επαφές του στο Ισραήλ είπε: «Το πρώτο ήταν το θέμα των εξαγωγών από το Ισραήλ και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δικαστικές διαδικασίες που υπάρχουν εκεί και οι σκέψεις της Κυβέρνησης. Το δεύτερο θέμα ήταν η πιθανή παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή για χρήση σε σχέση με αυτό που είναι γνωστό ως ενδιάμεση λύση, και το τρίτο θέμα ήταν η συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων τα οποία ενδεχομένως να συνορεύουν με τις ΑΟΖ των δυο χωρών».

Κληθείς να πει αν βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ με σκοπό την ηλεκτροδότηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι πολύ νωρίς να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα. Όντως η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι αυτή τη στιγμή το κοίτασμα TAMAR, το οποίο είναι όμως πλήρως αξιοποιημένο και κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείται 100% για την ηλεκτροπαραγωγή του Ισραήλ.

Έτσι το τι έχουμε συμφωνήσει με την ισραηλινή πλευρά, που ήταν θετική, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να πάρουν αέριο οι εταιρείες από το Ισραήλ, είναι να εξετάσουμε το προφίλ των ποσοτήτων που χρειαζόμαστε και πιο συγκεκριμένα τις ώρες που θα τις χρειαζόμαστε. Γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας το κοίτασμα είναι πλήρως αξιοποιημένο. Έτσι μένουν κάποιες ώρες, ενδεχομένως το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλότερη. Οπόταν υπάρχει προεργασία που πρέπει να γίνει.

Σίγουρα το Ισραήλ ήταν θετικό υπό αυτές τις προϋποθέσεις, διότι πρώτα από όλα θέλει να διασφαλίσει τη δική του επάρκεια σε ηλεκτροπαραγωγή».

Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι «υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως ακούσατε χθες από τον Αντιπρόεδρο της Noble, από το οικόπεδο ‘Αφροδίτη’. Είναι κάτι που επίσης εξετάζουμε αυτή τη στιγμή. Η Noble έθεσε κάποιες ιδέες στο τραπέζι τις οποίες εξετάζουμε τεχνοοικονομικά».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε επίσης: «Κοιτάμε ολοκληρωμένα αυτό το θέμα, δηλαδή κοιτάμε τις επιλογές μας περιλαμβανομένης και της υποδομής, όχι μόνο για παροχή φυσικού αερίου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: «Πριν δύο μέρες εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία αφορούν την Κύπρο. Το ένα από αυτά είναι μια μελέτη βιωσιμότητας ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα.

Σε αυτά τα πλαίσια έγινε η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήταν η ελληνική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ. Και είναι κάτι που και εμείς συζητήσαμε, τη Δευτέρα, με τους Ισραηλινούς, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα με τις δικές μας τεχνοοικονομικές μελέτες, η στρατηγική μας παραμένει το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο ενός αγωγού από Ισραήλ σε Κύπρο και σε Ελλάδα είναι κάτι που θα καταδείξει και το έργο κοινού ενδιαφέροντος το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ερωτηθείς αν αυτά τα δυο έργα μπορούν να συνυπάρξουν ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε: «Σίγουρα μπορούν να συνυπάρξουν. Τα ερωτηματικά που υπάρχουν είναι αν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αυτό, πόσο βιώσιμο είναι, δηλαδή ποιο είναι το κόστος του και με ποιο τρόπο θα μπορέσει κάποιος να ανακτήσει αυτή την επένδυση, και βέβαια το πώς συνδέεται ο αγωγός ΤΑΡ από την Ελλάδα για διακλάδωση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά είναι κάτω από το πρίσμα του έργου κοινού ενδιαφέροντος».

Check Also

Καμίνι η Κύπρος σήμερα – Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά αρχικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις κυρίως …

Υπ. Υγείας: Εντοπίστηκε νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Υπ. Υγείας: Εντοπίστηκε νέο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τον εντοπισμό …