Τερέζα Βίλιερς: Αναφαίρετο το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της

Στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου μίλησε η Τερέζα Βίλιερς, υπουργός Βορείου Ιρλανδίας, αναφέροντας ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνες και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, ενώ θεώρησε πως τα νέα ενεργειακα αποθέματα θα αλλάξουν τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή και θα συμβάλουν στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της ίδιας της ΕΕ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Βρετανίδα υπουργός είπε ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι θα καθορίσουν τους όρους για την εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διακοπείσες διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν σύντομα. Ωστόσο δεν έκρυψε την «ανησυχία» της αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να μην επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να «καθορίσουν μόνοι τους τη μοίρα τους,» σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με την κ. Βίλιερς, «θα πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα ώστε να δώσει στους Κύπριους το δικαίωμα να καθορίσουν ποια είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτούς.»

Επανέλαβε επίσης ότι θα ήταν αδύνατη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να προηγηθεί λύση του Κυπριακού.

Εάν η Τουρκία, τόνισε, είναι σοβαρή όσον αφορά στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες, πρέπει να αποδείξει ότι πραγματικά υποστηρίζει την επίτευξη μιας δίκαιης και ισοζυγισμένης λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι Κύπριοι στην Κύπρο και όχι η Άγκυρα.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό.