Τελευταίες εκκρεμότητες πριν το Eurogroup – Δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υπογράφει τη Δευτέρα το Υπουργικό

Την ετοιμότητα της εξέφρασε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Τρίτη. Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί άμεσα.

Μια εκ των απαραίτητων δράσεων είναι και η κατάθεση δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις πριν το Eurogroup.

Δύο θα είναι οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αποσταλούν αύριο  Δευτέρα προς υπογραφή στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι οποίες θα περιλαμβάνουν αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό της ΤτΕ, παρεμβάσεις σε περίπτωση υστέρησης εσόδων απο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και επέκταση στους ΟΤΑ του αυξημένου πλαισίου εποπτείας που ισχύει στις ΔΕΚΟ.

Σχετικά με τον ειδικό δεσμευμένο  λογαριασμό που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, για την εξυπηρέτηση του χρέους, οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον τρόπο καταβολής των χρημάτων απο το EFSF. Ο οργανισμός θα στέλνει σε δόσεις τα ποσά, τα οποία θα αντιστοιχούν στις άμεσες ανάγκες εξόφλησης ομολόγων.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων οι νομοθετικές πράξεις ρυθμίζουν τις απαιτήσεις της τρόικα σε περίπτωση υστέρησης εσόδων για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Σε μία τέτοια περίπτωση αυξάνεται αυτόματα ο στόχος του Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα στο 50% της υστέρησης των εισπράξεων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, για τους ΟΤΑ η νομοθετική πράξη προβλέπει πως σε περίπτωση που ο αυτόματος έλεγχος διαπιστώσει υπέρβαση στα οικονομικά μεγέθη άνω του 10%, τότε περικόπτονται κατά το ίδιο ποσό πιστώσεις και επιχορηγήσεις, ενώ σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης,  ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών.