Κύπρος: Η τρόικα αποδέχτηκε μέρος των εισηγήσεων της Κεντρικής τράπεζας

Αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα η διαπραγμάτευση στην Κεντρική Τράπεζα του Υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη με τους επικεφαλείς της Τρόικας για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση η τρόικα έκανε αποδεκτό μέρος των εισηγήσεων της κυβέρνησης και της Κ.Τ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά το πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία  η ΚΤ επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο.

Παράλληλα, έγιναν αποδεκτές  εισηγήσεις της ΚΤ,για το θέμα της εποπτείας του συνεργατισμού, αλλά και για το δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, ο οποίος ζητήθηκε να ανέλθει στο 9% στο τέλος του 2013 και να μην αυξηθεί περαιτέρω.

Στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης , η ΚΤ εισηγήθηκε στην τρόικα την έναρξη εφαρμογής της νομοθεσίας για την εκποίηση ακινήτων στο τέλος του 2014, την οποία η τρόικα αρχικά αποδέχτηκε. Να υπενθυμίσουμε πως η πρόταση της τρόικα αφορά την εκποίηση των ακινήτων στους 18 μήνες και για την πρώτη κατοικία στα δύο χρόνια, με την κυβέρνηση να επιμένει στα πέντε χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το συνολικό ποσό οικονομικής βοήθειας που συζητείται να δοθεί στην Κύπρο  δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.