Τα σκάνδαλα με τις ΜΚΟ στο Economist

Πολιτικό ναρκοπέδιο για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τις υποθέσεις διαφθοράς το Economist. Με αφορμή το σκάνδαλο με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ το έγκριτο περιοδικό σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται νέες καταγγελίες περί διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Όπως γράφει το περιοδικό, έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές επί 20 μήνες έφερε στην επιφάνεια στοιχεία για εκτεταμένη κατάχρηση ενισχύσεων οι οποίες χορηγήθηκαν σε περίπου 600 ελληνικές ΜΚΟ που δρούσαν στο εξωτερικό, κατά κύριο λόγο στα Βαλκάνια, από το 2000 ως το 2008.

Οι περισσότερες από τις ΜΚΟ αυτές, αναφέρει το περιοδικό, δημιουργήθηκαν με την έγκριση του Γιώργου Παπανδρέου, τότε υπουργού Εξωτερικών (και αργότερα πρωθυπουργού) κάτω από την ομπρέλα της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ (Hellenic Aid).

Μέρος της αποστολής τους ήταν να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις αναδυόμενες συνεργασίες των δυτικών Βαλκανίων μετά τη σύρραξη στο Κόσοβο. Η τότε ευημερούσα Ελλάδα προσέφερε 600 εκατ. ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας σε γειτονικές της χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Σχεδόν 87 εκατ. ευρώ πήγαν στις ΜΚΟ, ενόσω ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός, από το 2000 ως το 2004· σχεδόν τα 30 εκατ. εκ του ποσού αυτού παραμένει άγνωστο πού κατέληξαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.