ΔΗΚΟ: Αποχώρηση από τη κυβέρνηση αποφάσισε η κεντρική επιτροπή

Συμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος αποφάσισε την αποχώρηση από την Κυβέρνηση με 22 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 2 αποχές.

Η κ. Ερωτοκρίτου διάβασε την εκτίμηση και απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία και θα τεθεί ως εισήγηση προς επιβεβαίωση, την ερχόμενη Τετάρτη, το απόγευμα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ.

Η απόφαση αυτή εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την συμφωνία του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗΚΟ και καλεί τους Υπουργούς του κόμματος, καθώς και τους Προέδρους των Ημικρατικών που προτάθηκαν από το ΔΗΚΟ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Την ίδια ώρα παρά το γεγονός ότι αναφέρει πως το ΔΗΚΟ διατηρεί τις θέσεις του για ορισμένα θέματα για τα οποία είχε εκφράσει διαφωνία, όπως για τους Ημικρατικούς, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τρόικας, εκφράζοντας τη θέση ότι “η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών αποτελεί τον μόνο δρόμο για να βγούμε από το Μνημόνιο”

“Η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επιβεβαιώνει τις παλαιές και περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις της πλευράς μας”, ανέφερε. Παραχωρήσεις, πρόσθεσε, “τόσες πολλές και τόσο σημαντικές, ώστε η Τουρκική πλευρά να πετυχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους”.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, η εν λόγω συμφωνία επαναφέρει φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, είναι διάσπαρτη με εποικοδομητικές ασάφειες, αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το έγγραφο Ντάουνερ, παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στου Τ/κ, επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας, παραπέμπει σε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντοτε με το κείμενο της απόφασης που διάβασε η κ. Ερωτοκρίτου, δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως αναφορά σε πτυχές που ενδιαφέρουν την Ε/κ πλευρά όπως η ασφάλεια, η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, η επιστροφή των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων και το περιουσιακό.

“Δυστυχώς μετά τη συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από μία κάκιστη βάση, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια πολύ κακή λύση”, συμπλήρωσε.

Η Εκπρόσωπος Τύπου συνέχισε αναφερόμενη στη προεκλογική συμφωνία που έγινε μεταξύ ΔΗΚΟ – ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι “την προσπάθεια για την υλοποίηση αυτής της προεκλογικής συμφωνίας υπηρετούσε η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση”.

Το ΔΗΚΟ, ανέφερε, “ορθώς ήταν συνεπές απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στηρίζοντας πολιτικές και αποφάσεις που είτε ήταν συμβατές με αυτή την προεκλογική συμφωνία, είτε επιβάλλονταν από τις υποχρεώσεις της χώρας μας μετά την υπογραφή του Μνημονίου”.

Το ΔΗΚΟ πρόσθεσε, “διατηρεί τις θέσεις του σε επιμέρους θέματα για τα οποία είχε εκφράσει διαφορετική στάση, όπως για παράδειγμα οι ημικρατικοί οργανισμοί”.

Δυστυχώς, είπε, “η συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με το ΔΗΚΟ”. Συγκεκριμένες αναφορές έκανε στο σημείο 2 του κεφαλαίου 6 που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της λύσης, το σημείο β το κεφαλαίου 7 που αναφέρεται στο νέο κύκλο συνομιλιών, την τελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 5 που αναφέρεται στην απόσυρση των γενναιόδωρων προσφορών και την προτελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 6 για τη δέσμευση περί μη επαναφοράς του σχεδίου Ανάν.

“Η συμμετοχή στην Κυβέρνηση έχει ουσία και νόημα όταν τα κόμματα που συμμετέχουν διαμορφώνουν από κοινού αποφάσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “όταν αυτό δεν συμβαίνει και μάλιστα για ύψιστης και καθοριστικής σημασίας ζητήματα, η συμμετοχή ακυρώνεται στην πράξη”.

Δυστυχώς, σημείωσε, “αυτό επέλεξε με τη στάση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”. Προχώρησε, πρόσθεσε, “σε αποφάσεις στο πιο σημαντικό θέμα που αφορά την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού χωρίς τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ”.

Αντίθετα αγνόησε τις προειδοποιήσεις και απέρριψε τις προτάσεις μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “με την μονομερή απόφασή του χώρισε δυνάμεις”.

Η κ. Ερωτοκρίτου συνέχισε λέγοντας ότι “με δεδομένη την κάθετη διαφωνία του κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό και από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προεκλογική συμφωνία του με το ΔΗΚΟ, η πολιτική ηθική και η δεοντολογία δεν επιτρέπουν συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση”.

Ως εκ τούτου το Εκτελεστικό Γραφείο “καλεί τους Υπουργούς που είναι μέλη του κόμματος, δηλαδή τους Υπουργούς Άμυνας, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Παιδείας και Πολιτισμού και Υγείας, καθώς και τους Προέδρους των ημικρατικών οργανισμών που προτάθηκαν από το κόμμα, δηλαδή τους Προέδρους της ΑΗΚ, του ΚΟΤ και του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, όπως υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους”.

Το ΔΗΚΟ, διαβεβαίωσε, “ενεργώντας με συνέπεια και υπευθυνότητα θα συνεχίσει να τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης, μέσα και έξω από τη Βουλή, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στους δανειστές μας και την Τρόικα στα πλαίσια του Μνημονίου”.

Εξέφρασε τη θέση ότι “η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών αποτελεί τον μόνο δρόμο για να βγούμε από το Μνημόνιο”.

Ταυτόχρονα, η Εκπρόσωπος Τύπου, είπε ότι το ΔΗΚΟ “θα συνεχίσει να συμμετέχει δημιουργικά και εποικοδομητικά στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως σώμα δημιουργικής συζήτησης και χάραξης συνολικής στρατηγικής στο εθνικό θέμα και όχι ως βήμα απλής και εκ των υστέρων ενημέρωσης των κομμάτων”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “στην πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει, παρά την κάθετη διαφωνία μας με τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις απόψεις μας και τις εναλλακτικές μας προτάσεις, καθώς επίσης να ενισχύουμε την διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας εντός και εκτός Κύπρου”.

Είπε ακόμη ότι “το ΔΗΚΟ δεν είναι κατά των διαπραγματεύσεων ως τρόπου επίλυσης του Κυπριακού”. Θεωρεί όμως, επανέλαβε, “τη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου ως μια κάκιστη βάση για διαπραγματεύσεις με την οποία η Τουρκική πλευρά πέτυχε τους διαχρονικούς της στόχους και ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων”.

 

“Η ιστορία του ΔΗΚΟ, οι πάγιες θέσεις και οι αρχές μας, το χρέος μας απέναντι στους πολίτες, η ηθική αλλά και η πολιτική δεοντολογία, επιβάλλουν αυτή την απόφασή μας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “στην διαχείριση του Κυπριακού, στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού ελληνισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρούν συμβιβασμοί”

Για το ΔΗΚΟ, σημείωσε, “κανένα δέλεαρ συμμετοχής στη νομή της εξουσίας δεν μετρά μπροστά στις αξίες και τις αρχές μας”. Είναι, πρόσθεσε, “και πάλι ώρα να υπερασπιστούμε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας”.

Ανέφερε τέλος ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί ως εισήγηση προς επιβεβαίωση στην πρώτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη στις 16.30.