Τα πρώτα “ναι” στα μνημονιακά νομοσχέδια- Την εξαίρεση των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας από τις περικοπές, ζήτησε ο διοικητής της

Με τη μορφή του κατεπείγοντος και υπό το δίλημμα ψήφος ή χρεοκοπία, τα τρία μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν στην κλιμακωτή μείωση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης σε προϊόντα όπως τσιγάρα και ποτά, ψηφίστηκαν από την Κυπριακή Βουλή.

Το κλίμα σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης ήταν βαρύ. Οι βουλευτές έδωσαν τη ψήφο τους στα μνημονιακά νομοσχέδια – προϊόν όπως ειπώθηκε πολλές φορές σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, χωρίς να μπορούν να «περάσουν» οποιαδήποτε από τις τροποποιήσεις που εισηγήθηκαν.

Το κλίμα πυροδότησε ακόμη περισσότερο επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή ,με την οποία ζήτησε εξαίρεση των υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας από τις περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης έκανε λόγο για «αδήριτη ανάγκη», ενώ ο ΓΔ του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης μίλησε για το «δίκαιο της ανάγκης».

Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει από την 1/12/2012, αύξηση του ΦΠΑ από 17%, αύξηση  στο 18% από την 1/1/2013  και περαιτέρω αύξηση στο 19% από την 1/1/2014. Ορίζει επίσης, αύξηση του μειωμένου συντελεστή από 8% σε 9% από την 1/1/2014.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τις κλιμακωτές περικοπές μισθών και συντάξεων από την 1η Δεκεμβρίου 2012 μέχρι το τέλος του 2013 και από την 1η Ιανουαρίου 2014 επιπλέον οριζόντια μείωση 3%.

Το τρίτο νομοσχέδιο καθορίζει τηναύξηση του φόρου κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, μπύρας, καπνού και τσιγάρων.