“Μοιράζουν” ρόλους για ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή -Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ε. Βενιζέλος

Φανερά ανήσυχοι για την κοινωνική συνοχή και τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης, οι Αντ. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος συνεχίζουν τον «πόλεμο» σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, αντίστοιχα.

Οι αριθμοί δεν βοηθούν: 1,3 εκατομμύρια οι άνεργοι. Οι δημοσκοπήσεις είναι ανησυχητικές: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. Το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας παραμένει πολωμένο και οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συνεχίζουν τον «πόλεμο» σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή αντίστοιχα σε μία προσπάθεια να κρατήσουν τα κόμματά τους σε εγρήγορση και την αστική κοινωνία ενωμένη όσο και εάν αυτό φαίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός που πρώτος έδωσε το σύνθημα για τα «δυο άκρα» δείχνοντας το δρόμο του διαχωρισμού των «μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων» απέναντι στις «αναχρονιστικές συντεχνίες που έχουν βρει στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ» ανησυχεί πλέον σφόδρα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε μία χώρα που τσακίζεται από την ανεργία και την ύφεση.

Η πολιτική του επιλογή να συγκρουστεί σκληρά, μέσω της ΝΔ, με την Κουμουνδούρου σε όλα τα επίπεδα αποτελεί πλέον μονόδρομο μετά και τις τελευταίες πρωτοφανείς ανακοινώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου –παρά τις σοβαρές ενστάσεις που εκφράζονται από αρκετούς βουλευτές για το κατά πόσο αυτή η ρητορική υπηρετεί τα όσα έχει πει ο κ. Σαμαράς για την ανάγκη οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν με ενότητα την κρίση.

Μπορεί ο ίδιος να αποκύρηξε εν μέρει (Bild) τον παραλληλισμό της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ωστόσο, στην Αθήνα είναι κοινό μυστικό πως οι πολιτικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ομαλές είναι. Τα επεισόδια στο κοινοβούλιο είναι καθημερινά, οι αντιπαραθέσεις στα μέσα ενημέρωσης ανάμεσα σε βουλευτές έχουν εδώ και καιρό υπερβεί τα εσκαμμένα και η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» -την ώρα που η χώρα δείχνει να κερδίζει το στοίχημα στο εξωτερικό και στις σχέσεις της με τους εταίρους και δανειστές.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος αναζητώντας ατζέντα για να βγει μπροστά και να ξεπεράσει τους ουκ ολίγους εσωκομματικούς του τριγμούς, συνεχίζει την κατά μέτωπο επίθεση προς τη Χρυσή Αυγή την οποία χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικό μόρφωμα». Σήμερα, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρωτοβουλία του κατά του εθνικιστικού κόμματος και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα πάρει ο Κάρολος Παπούλιας.

Και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ όμως εκφράζονται ανάλογες ενστάσεις από «πράσινα» στελέχη που θεωρούν ότι αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει τελικά στην ενδυνάμωση του κόμματος του κ. Μιχαλολιάκου.

Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές συνθήκες δεν μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Τα όρια των βουλευτών τους έχουν ήδη ξεπεραστεί προ πολλού, οι ειδικές ομάδες του πληθυσμού (ένστολοι, γιατροί, δικαστικοί) βρίσκονται σταθερά πλέον απέναντι στην κυβέρνηση ενώ

οι ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να παίζουν με το χρόνο ως προς την εκταμίευση της δόσης των 34 δις. Ευρώ.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί παρά τις κατά καιρούς συγκρούσεις τους, συμφωνούν τώρα ότι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και να ανακάμψουν τα κόμματά τους, είναι αφενός να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, να αντέξει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη και να ανοίξει ένας διάλογος ευρύτερων πολιτικών αλλαγών (εκλογικός νόμος, νόμος περί ευθύνης υπουργών, σπάσιμο μεγάλων περιφερειών) προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα που άφησε στο πολιτικό σύστημα η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί πάνω στους Έλληνες.