Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν άντεξε τις πιέσεις ο Χλωρακιώτης», γράφει ότι στο Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη «ασκούνταν έντονες πιέσεις από την Κεντρική Τράπεζα, όπου υπάγεται πλέον η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, για θέματα που σχετίζονταν με το Μνημόνιο αλλά και με προσωπικά του θέματα». Αλλού, γράφει για την ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία στη Λάγια της Λάρνακας, όπου 15χρονος σκότωσε ενώ έπαιζε ανύποπτος με το φλοπέρ του πατέρα του, αυτό εκπυρσοκρότησε και κτύπησε στο κεφάλι τη μητέρα του, σκοτώνοντάς την. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι την εφαρμογή προγράμματος αναδοχής παιδιών και στην Κύπρο, μελετούν οι Εθελοντές Γιατροί, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τον τίτλο «Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφιού», γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε ναυάγιο κατέληξε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων αφού δεν βρήκαν σημείο επαφής για την ΕΡΤ, με τον Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους Υπουργούς του και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παραμένει στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο ανασχηματισμού. Αλλού, γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ στη συνεδρία του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί το πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά αν δεν βρεθεί ρύθμιση με τον ELA τότε η Τράπεζα Κύπρου κινδυνεύει να πάθει ό,τι και η Λαϊκή. Σε άλλο της θέμα, γράφει για την απόφαση του Υπουργικού να αναγνωρισθούν πλέον ως πρόσφυγες σε όλα τα κυβερνητικά σχέδια και οι εκ μητρογονίας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Με τον τίτλο «One million euros για Χριστοδούλου», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών δίωξης οικονομικού εγκλήματος βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες «ύποπτη διαδρομή ενός εκατομμυρίου ευρώ», τα οποία – σύμφωνα με την εφημερίδα – καταβλήθηκαν από εταιρεία του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, σε εταιρεία της θυγατέρας του πρώην Διοικητή της ΚΤ Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Αλλού, γράφει ότι τα «μασάει» ο 19χρονος εθνοφρουρός που συνελήφθη και ανακρίνεται για την πυρκαγιά στη Χοιροκοιτία, ενώ η Αστυνομία διαπιστώνει δράση εμπρηστών και στη Λόφου. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει όλες τις αρμοδιότητες που είχε η ΚΡΕΤΥΚ πριν καν κατατεθεί η μελέτη των Νορβηγών.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τον τίτλο «Πλάνο για ιδιωτικοποιήσεις», γράφει στο κύριο του θέμα ότι με πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, ξεκινά η διαδικασία για ετοιμασία πλάνου ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών και εισέρχεται στην τελική ευθεία ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα του Μνημονίου. Αλλού, γράφει ότι συνολικά 80 χιλιάδες κοτόπουλα θανατώθηκαν χθες και άλλα τόσα αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ψευδοπανώλης σε πτηνοτροφικά υποστατικά, ενώ σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οι εστίες μόλυνσης είναι δύο. Σε άλλο του θέμα, γράφει για την προχθεσινή μεγάλη πυρκαγιά στη Χοιροκοιτία, σημειώνοντας πως η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα στάχτη και αποκαΐδια.

ΧΑΡΑΥΓΗ:   Κύριο  θέμα με τίτλο «Εμπαιγμός», γράφει ότι από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τη μείωση των ενοικίων, με τα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ να ζητούν τρίτη κατά σειρά αναβολή χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Αλλού, γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΠΟΑΣ τάχθηκαν χθες ενάντια στο ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας. Σε άλλο της θέμα, και κάτω από τη φωτογραφία της διαμαρτυρίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών των απογευματινών προγραμμάτων έξω από τη Βουλή, γράφει ότι η Κυβέρνηση εμμένει στην κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και στην εφαρμογή του καθεστώτος εργοδότησης με αγορά υπηρεσιών.

CYPRUS MAIL: Με τον τίτλο «Πενιχρή στήριξη για τροποποίηση του προγράμματος», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η κυπριακή πλευρά βρήκε πενιχρή στήριξη στο αίτημα της Κυβέρνησης για αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης, ενώ οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης απέρριψαν την ιδέα, ενόψει των συνομιλιών στο Λουξεμβούργο. Αλλού, γράφει για τα παραπολιτικά της Συνόδου των G8, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλεσε τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών George Osborne Jeffrey, μπερδεύοντας τον προφανώς με τον Αμερικανό τραγουδιστή Jeffrey Osborne. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων κοτόπουλων μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ψευδοπανώλης σε πτηνοτροφικά υποστατικά στο Μάμμαρι.

CYPRUS DAILY: Κύριο  θέμα με τίτλο «Σπαραγμός» γράφει για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες στο χωριό Λάγια της Λάρνακας όταν δεκαπεντάχρονος παίζοντας με κυνηγητικό όπλο νεαρός πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τη μητέρα του. Αλλού, κάτω από τη φωτογραφία, γράφει για τη χθεσινή δεξίωση στην οικία του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία για τα γενέθλια της Βασίλισσας, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου είναι τεράστια, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Σόλων Κασίνης.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Με  τίτλο «Παραχαράκτης ο Ντάουνερ», γράφει ότι στο έγγραφο συγκλίσεων για τις συνομιλίες από το 2008 μέχρι το 2012 που ετοίμασε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, καταγράφηκαν πάνω από 50 παραποιήσεις. Αλλού, γράφει ότι «μια από τα ίδια στο νέο κόμμα που επαγγέλλεται τη συμμετοχική δημοκρατία», καθώς στο συνέδριο της Συμμαχίας Πολιτών «κυκλοφόρησαν λίστες για να εκλεγούν συγκεκριμένα άτομα». Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για μισθούς μαμούθ για ακαδημαϊκούς, καθώς «μέχρι και 161 χιλιάδες ευρώ ετησίως ανέρχονται μισθοί ακαδημαϊκών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή».