Ξεκίνησαν οι 17 Μεσογειακοί Αγώνες στη Μερσίνα

Με απόλυτο σεβασμό και χωρίς έκτροπα υποδέχτηκαν οι Τούρκοι θεατές την κυπριακή αποστολή στην παρέλαση της τελετής έναρξης των 17ων Μεσογειακών Αγώνων που ξεκίνησαν χθες Πέμπτη στη Μερσίνα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΑΚ Ηρόδοτος Μιλτιάδους.

Ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς είχε την ευθύνη και τιμή να είναι ο σημαιοφόρος της Κύπρου στην τελετή. Ο 35χρονος γυμναστής, που εξέφρασε το απόγευμα της Πέμπτης την περηφάνια του στη σελίδα του στο Facebook, ήταν αυτός που μετέφερε τη σημαία στο Στάδιο Μερσίνας μπροστά σε 25.000 Τούρκους, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν.

Το παρών τους στην τελετή έναρξης έδωσαν οι 27 από τους 54 Κύπριους αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες. Την ερχόμενη Κυριακή (23/06) φτάνει στη Μερσίνα η τρίτη δόση με 14 αθλητές και την ερχόμενη εβδομάδα οι 13 αθλητές του στίβου, αφού πρώτα ολοκληρώσουν την παρουσία τους στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων στη Λιθουανία.

Πρώτη στο στάδιο μπήκε η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο την Βάσω Βουγιούκα, 5η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στην ξιφασκία. Τελευταίοι μπήκαν οι διοργανωτές Τούρκοι. Η Ιταλία είχε 421 αθλητές, η Γαλλία 258, ενώ η κτυπημένη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία έχει τη μικρότερη αποστολή με εννιά αθλητές.

Διχασμένη ήταν η αντίδραση του κόσμου προς τον Έρντογάν όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε τη θέση του στην εξέδρα λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή αλλά και όταν κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, δέχτηκε επικρίσεις αλλά και χειροκροτήματα.

Ο κόσμος στο στάδιο της Μερσίνας είχε παλμό σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Εξαντλήθηκαν τα 25.000 εισιτήρια (που κόστιζαν μόλις τέσσερα ευρώ), γεμίζοντας έτσι το εξαιρετικό και πανέμορφο στάδιο, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά στην τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων της Μερσίνας.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία μέσω της μουσικής και του φωτισμού έλαβε τουρκικό χρώμα, αλλά και μοντέρνα στοιχεία.